gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Смесването на храните е ключ към здравето

Смесването на храните е ключ към здравето

Пазаруване
Малка стъклена кутия за храна с капак-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
4.80 лв.
Виж ››

Важно е не само какво и по колко ядете, но и как съчетавате храните. Защото както има лоши, така логично има и добри комбинации. Вижте няколко съчетания на храни, които гарантират здраве.

Зелен чай + лимон за сърцето

Японско проучване, обхванало над 40 хиляди души, показва, че тези, които пият по пет или повече чаши зелен чай на ден, са с по-нисък риск от смърт, дължаща се на сърдечна недостатъчност или удар.

Изследователите отдават този защитен ефект на катехините - силни антиоксиданти, съдържащи се особено в зеления чай. Проблемът в случая е, че едва по-малко от 20% от тези относително нестабилни вещества оцеляват след храносмилането.

За да извлечете повече от всяка чаша, изстискайте вътре малко лимонов сок. Витамин С, съдържащ се в лимоните, помага на тялото да абсорбира 13 пъти повече катехини, отколкото то би получило от чистия чай.

Спанак + авокадо за по-добро зрение

Спанакът безспорно е полезен за очите, но авокадото го прави още по-ефективен. Установено е, че когато хората ядат салата от маруля, спанак и моркови с 3 лъжички авокадо, абсорбират 8 пъти повече алфа-каротин, 13 пъти повече бета-каротин и 4.5 пъти повече лутеин, отколкото ако ядат салатата без авокадо.

Здравословните мазнини в авокадото повишават абсорбирането на тези мастноразтворими каротеноиди, които се асоциират с понижен риск от възникване на петна в окото и катаракта.

Средиземноморска диета + ядки за метаболизма

Този тип диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, риба, зехтин и зърнени храни, се свързва с много ползи - от намаляване на тегло до понижен риск от Паркинсон и сърдечна недостатъчност.

Нови изследвания показват, че хора с метаболитен синдром (състояние, характеризиращо се с висок холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и излишък от мазнини в коремната област) могат да редуцират тези симптоми, като прибавят допълнителна порция смесени ядки към здравословния си режим.

Фибрите, калият, магнезият, калцият и Омега-3 мастните киселини в ядките помагат да се регулират нивата на инсулина и кръвното налягане и намаляват риска от възпаления.

Яйца + портокалов сок борят умората и анемията

Ако не ядете много месо, може да почувствате обща слабост, защото не приемате достатъчно желязо. Тялото лесно абсорбира желязото от месото, но само 2 до 20% от желязото, което се съдържа в зеленчуците, варивата и яйцата достига до кръвта.

Един ефективен помощник е витамин С. Той прави желязото до 6 пъти по-разтворимо, което значи, че тялото може да го усвои почти на 100% и да не чувства умората, която в случая е показателна за опасност от анемия.

Печено месо + моркови за силен имунитет

Морковите са много богати на витамин А (ретинол, играещ ключова роля в предпазването и борбата с инфекциите). Но без цинка, който се намира в телешкото месо, тялото не може да усвоява така ефективно ретинола.

Витамин А се разпространява в кръвта само, ако е свързан с протеин. А цинкът е необходим за този протеин. Така че, ако няма достатъчно цинк, витамин А няма да се разпространи от черния дроб към тъканите, където изпълнява своята функция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest