Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-здравословните готварски мазнини

Най-здравословните готварски мазнини

AdminAdmin
Администратор
95142k
Най-здравословните готварски мазнини
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
Виж ››

Всички сме наясно със здравословните ползи от прилагането на зехтин в готварството. Той пази сърцето като намалява нивата на лошия холестерол.

Има обаче много други не толкова популярни мазнини, които изобщо не са за подценяване. Перфектното олио за готвене трябва да е с високо съдържание на мононаситени и полинаситени мазнини. Предлагаме ви три полезни алтернативи на познатите зехтин и слънчогледово олио.

Рапично олио

Рапичното олио принадлежи към семейството на ненаситените мазнини. Маслото се извлича от семената на растението рапица. То съдържа значително количество омега-6 мастни киселини, както и линова киселина, която тялото не може да синтезира. Рапичното олио е добро за сърцето, тъй като има благотворен ефект върху балансираните нива на кръвното налягане. То вдига нивата на т.нар. „добър“ холестерол в организма.

Най-здравословните готварски мазнини

Употреба: Олиото от рапица е известно със своята мека текстура и лек вкус. Ето защо се счита за перфектната мазнина за сотиране, грил и печене. Може да бъде използвано още за овкусяване на салати и приготвяне на сосове. Рапичното олио е подходящо и за пържене, тъй като издържа на високи температури.

Масло от оризови трици

Маслото от оризови трици си е спечелило признанието на една от най-здравословните мазнини на света. Олиото се извлича от оризовите култури. Ползите му за организма включват понижаване нивата на холестерола, справяне с болести и неутрализиране на свободните радикали.

Употреба: Маслото от оризови трици е изключително леко на вкус. Идеално е за пържене, печене, сотиране, както и за овкусяване и салатни дресинги.

Най-здравословните готварски мазнини

Сусамово олио

Сусамовото олио е широко използвано в Азия. Начините на добиването му са различни, ето защо е различен и цвета на различните видове сусамово олио. Този вид мазнина е своеобразен склад за витамини и минерали. То има функциите значително да намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Употреба: Сусамовото олио има специфичен вкус и аромат. Използвана в малки количества, тази мазнина ще придаде уникален вкус на приготвените ястия. За целта се препоръчва тъмното сусамово олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest