gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които пазят артериите чисти

Храни, които пазят артериите чисти

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Храни, които пазят артериите чисти
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термо чаша за кафе - 220 мл
15.00 лв.
Виж ››

Болестите на сърдечно-съдовата система поразяват все повече хора. Някои експерти по храненето дори ги наричат чумата на 21 век.

Един от ключовите фактори за развиване на коронарна болест са запушените артерии. Това става вследствие на серия от лоши избори на хранителни продукти и начин на живот.

Предлагаме ви информация за част от храните, които ще пазят артериите ви чисти.

Чесън

Още от древни времена чесънът се използва за лекуване на сърдечни заболявания и хипертония. Проучванията сочат, че чесънът може да предотврати калцирането на артериите (която се образува вследствие на отлагане на калций по стените и образуването на плака).

Друго изследване на германски учен доказа, че чесънът намалява риска от образуването на наноплака с 40 %. Освен това консумирането на чесън може да премахне до 20 % от вече образуваната наноплака – един от първите слоеве, отговорни за запушването на коронарните артерии.

Храни, които пазят артериите чисти

Грозде

Ползите на гроздето за сърцето произлизат от флавоноидите, които придават лилавия цвят на плода. Флавоноидите кверцитин и ресвератрол са най-концентрирани в кожицата и семената на гроздето, а не толкова в месестата част. Специфичната субстанция има свойството да намалява нивата на т.нар. „лош“ холестерол, който също води до образуването на плака от стените на артериите. Редовният прием на грозде намалява риска от съсиреци в кръвта, които водят до сърдечни удари.

Горски плодове

Ягодите, малините, боровинките и къпините са богати на антиоксидантни флавоноиди (като например антоциани). Те предпазват от втвърдяване на артериите. Освен това почистват плаката от стените на артериите.

Ябълки

Ябълките съдържат пектин – разтворими фибри, които намаляват холестерола. Освен това съдържат и кверцетин, калий и магнезий, които държат кръвното под контрол. Други продукти, богати на пектин, са крушите и цитрусовите плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest