gotvach.bg»Статии»Диети»Диетичните храни пречат на отслабването

Диетичните храни пречат на отслабването

Диетичните храни пречат на отслабването
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

В стремежа си да се храним пълноценно често, ставаме жертва на някои рекламни хватки. И в опита си да навалим калориите и вредните храни всъщност постигаме обратния ефект.

Вижте няколко примера за храни, които са успели да си спечелят славата на здравословни, но не благодарение на своите качества, а заради рекламната активност на техните производители.

Йогурт и плодово мляко - млекцата безспорно са вкусни, в привлекателни опаковки, помагат за храносмилането, съдържат калций и са "толкова леки, че можем да ги ядем в неограничено количество".

Всъщност йогуртът е с доста висока масленост - в една опаковка се съдържат 150 калории. Отделно от мазнините в тях се съдържат доста захар или подсладители. А 0.5% масленост най-често означава твърде голямо количество нишесте.

По-добре заложете на млечни продукти с 1.5-2% масленост, по-възможност без ароматизатори и добавки. Срокът на годност не трябва да превишава 7-10 дни - в противен случай не може и да става дума за някакви млечни бактерии.

Мюсли - според рекламните послания, те са полезна храна, която увеличава отделянето на енергия. Всъщност необработени мюсли не яде никой. Те се пържат или пекат, заливат се с мляко, мед, сушени плодове, шоколад и наистина изглеждат много апетитни в чинията и хрупкави в устата.

Ако в 100 грама сурови необработени мюсли се съдържат около 300 калории, в печените, с различни допълнителни съставки има 400-500 калории. Рационалното предложение: ако не харесвате сурови мюсли, яжте обработени, но не тези, които са запържени в масло, а само запечените. Най-добрите добавки са стафидите и ядките.

Диетични газирани напитки - на екрана момиче с мерки 90-60-90 пие газирана напитка "лайт", обкръжена от красиви млади мъже. Всъщност калоричността на напитките "лайт" се понижава за сметка на замяната на захарта с подсладители. Най-често това е аспартам, чиято употреба доказано вреди на здравето. От друга страна, въглеродният газ също дразни стените на стомаха и червата. Освен това той засилва апетита.

Пакетирани сокове - всички смятат, че са полезни и се нуждаем от тях. А истинските плодове и тези сокове имат малко общо. Направени сравнения показват, че в индустриално произведените "натурални сокове" има в пъти по-малко витамини и фибри, отколкото в току-що приготвените от истински плодове и зеленчуци.

Затова пък простите въглехидрати са далеч повече. Един литър "натурален" сок съдържа средно 500 калории. Избирайте сокове, в които няма консерванти и оцветители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest