gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няколко причини да ядете люто

Няколко причини да ядете люто

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Ядене на Люти Чушки
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Подлютените храни се харесват от много хора в цял свят, защото лютото придава уникален вкус и аромат на ястията. Скорошни проучвания доказаха, че добавянето на люто към ястията може да се окаже неочаквано здравословно начинание.

Топ 5 на причините да похапвате люто са:

1. Помага за загуба на тегло. Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което усилва метаболизма, вследствие на което калориите горят по-бързо.

Капсаицинът повишава телесната температура и ускорява ритъма на сърцето. Освен това други изследвания доказват, че хората, които ядат люто, обикновено се засищат с много по-малки порции и следователно приемат по-малко калории.

2. Полезно е за сърцето. Причина лютото да е толкова полезно за сърдечната система се крие в неговите способности да премахва образованията на кръвни съсиреци. Доказано е, че холестеролът с ниска плътност, наричан още „лош холестерол“, се съпротивлява на окисляването за по-дълъг период от време, което води до запушване на артериите.

А добавянето на чили към яденето намалява риска от сърдечен удар. Касаицинът в чушките се бори още срещу редица инфекции, които също са рисков фактор за развиването на сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката показва, че народите, които ядат по-често подлютени храни, имат много по-малко случаи на инфаркт и инсулт.

Люти Чушки

3. Подобрява кръвообращението. Пикантните храни подобряват циркулацията на кръв в организма и понижават кръвното налягане. Когато хапвате люто, увеличавате притока на кръв, което кара сърцето ви да изпомпва повече кръв. Чушките укрепват стените на кръвоносните съдове и поради богатото си съдържание на витамин А и С.

4. Добра превенция срещу ракови заболявания. Редовната консумация на люти чушки и къри намалява риска от рак. Капсаицинът забавя растежа на раковите клетки и дори в някои случаи умъртвява раковите клетки, без да навреди на заобикалящите ги клетки. В Индия и Мексико например, където се консумира много люто, нивата на заболели от определен вид рак са много по-ниски.

5. Подобрява храносмилането. Лютите добавки подобряват храносмилането, защото те повишават солната киселина в стомаха. Капсаицинът успешно унищожава някои бактерии и помага при лечението на стомашни язви. Ако получите киселини от люти храни, за да облекчите състоянието си вземете таблетка антиацид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Житан
Житан
01.02.2015 13:57
Лютите чушки /но не ГМО/ преди 30г.апонски учен им доказа ползата за лечение на гастрит и язва,но определено трябва да се поемат отначало в много малки количества които се увеличават след това до комфортно и кулинарно удоволствие. Лечно аз не ям люто само когато пия кафето си и да чукна на дърво вече 65г.нямам никакви,ама никакви проблеми със стомаха и кръвното. Разбира се ракийката и домашното са задължителни като мезе на лютото!
2
1
Радослав
Радослав
30.04.2014 16:27
Много интересна статия!
0
0