Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко вода трябва да пием

Колко вода трябва да пием

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Колко вода трябва да пием

Много от нас имат нужда не от два, а от три и повече литра течности дневно. Повечето жители на планетата ни дори не подозират, че през целия си живот те постоянно не получават вода, в количеството, което е необходима на техния организъм.

Всъщност това неведение съвсем не е учудващо. Дори специалистите диетолози, а и останалите лекарски кадри, твърдят, че човек получава достатъчно течности от съпътстващи продуктиплодове и зеленчуци.

Вероятно на планетата ни има и хора, на които са им достатъчни течностите, приемани по този начин, обаче сериозните дългогодишни изследвания на менюто на огромно количество хора, показват, че нещата не са толкова прости.

Осемдесет процента от нашата кръв се състои от вода. Попълвайки запасите от течности в организма, вие спомагате изработването на нови здрави кръвни клетки – хемоцити.

Костите ни се състоят от петдесет процента вода и е естествено да имат нужда от нея постоянно, за да се изработват здрави костни клетки – остеоцити.

Колко вода трябва да пием

Ако приемате много течности, помагате на вашия организъм по-лесно да понася болка, защото така карате лимфата да се премества по-бързо.

Водата помага за по-бързото извеждане на различни видове вредни вещества, отрови и токсини от организма на човека, посредством лимфната система, бъбреците и стомаха.

Водата служи за смазка на ставите ни, което помага да се намали триенето между тях и ги предпазва от бързо износване, като помага и да се понижи болката в случай на нужда.

Водата регулира и процесите на обмяна в нашия организъм. Колкото по-едър е човек, толкова по-голямо е количеството течности, от което има нужда.

Водата също помага и за поддържане на електрическите процеси протичащи в нашето тяло, осигурявайки правилното функциониране на нервната ни система и мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest