За кафявата захар
O smeđem šećeru
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»За кафявата захар

За кафявата захар

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кафява захар

Кафявата захар е първична, необработена захар. Колкото е по-тъмна захарта, толкова повече органични примеси от сока на захарната тръстика има в нея. Колкото е по-бяло, толкова е по-рафинирана захарта.

Кафявата захар е захар, която не е пречистена от меласата. Меласата е полезна, тъй като съдържа много микроелементи – калий, калций, желязо и много други.

По количество на минерални вещества – калций, желязо, калий, магнезий, фосфор, натрий, цинк – кафявата захар значително превъзхожда бялата. В кафявата захар има повече витамин В, отколкото в бялата.

По калоричност кафявата и бялата захар нямат разлики. С употребата на кафява захар не може да се предпазите от затлъстяване и атеросклероза, тъй като и двата вида захар съдържат еднакво количество въглехидрати.

Най-често срещаният сорт кафява захар е Демерара – той е получил името си от наименованието на британска колония в Южна Америка, известна днес като Хайана.

Това е било мястото, откъдето Великобритания в продължение на дълги години е получавала тръстикова захар. И въпреки че днес по-голямата част от британската захар се произвежда на друго място, наименованието е останало.

Кристалите на захарта Демерара са твърди и доста едри, златисто-кафяви на цвят. Захарта Демерара е най-добрият приятел на кафето и на чая, както и на плодовите сладкиши.

Известен сорт кафява захар е Мусковадо. Така по традиция се е наричала преди много години най-замърсената захар. Тя се получавала в Америка при първото варене на сока на захарната тръстика, а след това я извозвали за пречистване в европейските захарни заводи.

Кафе

Голяма част от захарта Мусковадо се е произвеждала на остров Барбадос, затова тя е известна също така и като барбадоска захар. Днес Мусковадо е чиста и вкусна захар.

Но и до ден днешен тя съдържа голямо количество меласа. Достатъчно е да отворите херметично затворена опаковка от този вид захар, за да разберете, че е истинска – тя е дребнозърнеста, лепкава и влажна.

Мусковадо се произвежда в два вида – тъмна и светла. Тя е подходяща за различни видове захарни глазури и пълнежи, но не се препоръчва за подслаждане на чай или кафе заради силния вкус на меласа.

Кафявата захар Турбинадо по вкус, вид и химически състав е много близка до захарта Демерара, но се произвежда по коренно различен начин. Суровият продукт се обработва с водна пара, турбина – оттам и името на захарта.

Така от повърхността на захарните кристали се отстранява значителна част от меласата, затова те се получават сухи, едри и не се слепват.

Цветът на Турбинадо варира от светлокафяв до златист. Тя се произвежда в Колумбия, Бразилия и на Хаваите и е известна и като хавайска захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest