gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Касисът облекчава настинките

Касисът облекчава настинките

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95242k
Касисът облекчава настинките
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Касисът, наричан още черно френско грозде, е често използван плод не само в кулинарията, но и в народната медицина.

Настинките и грипните състояния могат да се облекчат от екстракт от касис. Прясно изстисканият сок от плода, към който можете да прибавите мед или захар, облекчава силната кашлица и пресипналостта на гласа.

Природолечителите препоръчват пресен сок от ароматния плод при язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Касисът помага и при гастрит с понижена киселинност на стомашния сок.

Запарка от пресните листа на растението има изключително добър ефект върху стомаха. Прясно изстисканият сок от касис се препоръчва и при изостряне на стомашно-чревните заболявания.

И при състояния на диария е добре да се приема отвара от касис. Към чаша с кипяща вода се прибавят 20 грама плодове, които се варят в продължение на 20 до 30 минути. Прецедената отвара се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден.

Касисът е и добър диуретик. Прилага се в народната медицина като ефективно противодиарийно средство.

Касисът облекчава настинките

Съдържащият се в касиса витамин Р пък има свойството да уплътнява капилярните съдове. А комбинацията от витамини и минерали, съдържащи се в касиса, поддържа здравината на кръвоносните съдове. Плодът е ценен източник на флавоноиди – жълти пигменти, които предпазват организма от вируси.

Интересна подробност е, че по съдържание на витамин С касисът превъзхожда почти всички ягодоплодни и овощни култури. В касиса дори има два до три пъти повече витамин С от колкото в лимона.

Освен това касисът е и добър източник на багрилни вещества. Те са много ценни, тъй като имат важна роля при стабилизирането на витамин С в присъствието на калций.

Оказва се, че култивирането на касиса в Европа започва сравнително късно – едва през XV век.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest