gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сладкарски тайни

Сладкарски тайни

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кекс
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
Виж ››

За да не мажете с масло или олио тигана при пърженето на всяка палачинка, добавете в тестото за палачинки малко олио – една супена лъжица на един литър тесто.

За да върнете свежия вид и вкус на позасъхнали бисквити или кифлички, поставете ги върху тава и ги напръскайте леко вода. Поставете тавата върху голям съд с вода и оставете за около пет минути във фурната. Парата ще върне свежестта.

За да бъде дълго време сладкишът мек и пухкав, още докато е горещ, го покрийте с плътна суха тъкан. За да е вкусно тестото, докато печете сладкиш, не отваряйте вратичката на фурната първите петнадесет минути.

Когато правите сладкиш с извара, има опасност след изпичането той да спадне. Затова го извадете внимателно от фурната и проврете ножа между сладкиша и тавата. Обиколете тавата с ножа, без да се опитвате да вадите сладкиша.

Десерт

За да не изсъхват бисквитите, най-добре е да ги съхранявате в глинен съд, покрит със салфетка, или в найлоново пликче. Когато печете руло, за да не се спука, направете няколко разреза.

Тестото ще се опече по-добре, ако оставите малко място върху тавата между тестото и стените й. За да получите златиста коричка върху тестени изделия, намажете ги пет минути преди да са готови с разбито яйце или жълтък.

Когато правите пай, за да не се получи долната част на пая влажна, сложете палачинки, които да поемат течността от плънката, и ще избегнете овлажняването.

За да направите ръб на пая или сладкиша с плънка, равномерно повдигнете краищата на тестото по периметъра на тавата, докато ги изравните с ръбовете й.

С помощта на поръсена с брашно вилица притиснете внимателно по кръга вътрешната повърхност на тестото. За да направите обикновено гребенче, повдигнете края на тестото на сантиметър и половина извън ръба на тавата.

Хванете с пръстите на дясната ръка външната част на края на тестото. Теглете към центъра с показалеца, като натискате по посока от центъра на тавата с палеца на лявата си ръка, за да получите V-образна форма. Повторете по целия ръб на сладкиша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Илияна Димова
Много полезна статия, сега разбирам , че печивата трябва да се намазват с яйце , пет минути преди да извадим от фурната,а не в началото на печенето
0
0
evgeni torimacov
evgeni torimacov
22.04.2013 23:23
много готини съвети
0
1