За да не мажете с масло или олио тигана при пърженето на всяка палачинка, добавете в тестото за палачинки малко олио – една супена лъжица на един литър тесто.
За да върнете свежия вид и вкус на позасъхнали бисквити или кифлички, поставете ги върху тава и ги напръскайте леко вода. Поставете тавата върху голям съд с вода и оставете за около пет минути във фурната. Парата ще върне свежестта.
За да бъде дълго време сладкишът мек и пухкав, още докато е горещ, го покрийте с плътна суха тъкан. За да е вкусно тестото, докато печете сладкиш, не отваряйте вратичката на фурната първите петнадесет минути.
Когато правите сладкиш с извара, има опасност след изпичането той да спадне. Затова го извадете внимателно от фурната и проврете ножа между сладкиша и тавата. Обиколете тавата с ножа, без да се опитвате да вадите сладкиша.

За да не изсъхват бисквитите, най-добре е да ги съхранявате в глинен съд, покрит със салфетка, или в найлоново пликче. Когато печете руло, за да не се спука, направете няколко разреза.
Тестото ще се опече по-добре, ако оставите малко място върху тавата между тестото и стените й. За да получите златиста коричка върху тестени изделия, намажете ги пет минути преди да са готови с разбито яйце или жълтък.
Когато правите пай, за да не се получи долната част на пая влажна, сложете палачинки, които да поемат течността от плънката, и ще избегнете овлажняването.
За да направите ръб на пая или сладкиша с плънка, равномерно повдигнете краищата на тестото по периметъра на тавата, докато ги изравните с ръбовете й.
С помощта на поръсена с брашно вилица притиснете внимателно по кръга вътрешната повърхност на тестото. За да направите обикновено гребенче, повдигнете края на тестото на сантиметър и половина извън ръба на тавата.
Хванете с пръстите на дясната ръка външната част на края на тестото. Теглете към центъра с показалеца, като натискате по посока от центъра на тавата с палеца на лявата си ръка, за да получите V-образна форма. Повторете по целия ръб на сладкиша.