Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно варене на ориз

Правилно варене на ориз

редакция:
AdminAdmin
Администратор
9484
Ориз с пиле и зеленчуци

Оризът се използва в кухнята на много народи. В повечето случаи оризът се вари. За да сварите правилно ориза, са ви необходими една част ориз и две части вода, сол и тенджера с плътно затварящ се капак.

Съществуват много различни видове ориз, който при варенето има различна консистенция. Оризът, приготвен по класическа рецепта, може да играе ролята на самостоятелно ястие или на съставка в реализацията на сложни рецепти с ориз.

Добре измийте ориза, докато водата, която остава след него, не е напълно прозрачна. Мътната вода означава, че оризът съдържа много нишесте, което го прави лепкав при варене.

Кипнете вода, добавете сол, изсипете ориза и затворете тенджерата с капак. Не отваряйте капака и не разбърквайте ориза. Варете ориза пет минути на силен огън.

вкусно приготвен ориз

След това намалете котлона до средно и варете две минути. Последните две минути на варенето на ориза трябва да са на съвсем бавен огън. След това изключете котлона.

Не махайте тенджерата и не отваряйте капака още десет минути. След това отворете капака и ще намерите в тенджерата готов ориз, като всяко зрънце е отделно от другите.

Хубавото на този метод на варене е, че по време на варенето оризът не загаря, което означава и че няма да се наложите да отстранявате изгорялото.

Сервирайте сварения ориз със сос от печенето на месо, в който сте добавили подправки на вкус и нарязани на ситно зелени подправки.

Можете да приготвите сос за ориз, като нарежете на ситно пилешко месо и го запържите, после добавите лук и доматено пюре и задушите, докато месото омекне.

Естествено не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти за пиле с ориз, пълнени чушки с ориз, спанак с ориз, пълнено пиле с ориз, свинско с ориз, ориз с гъби, мляко с ориз, дроб сарма, паеля и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
518
415
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yordanka Vasileva
Yordanka Vasileva
Благодаря за златния съвет!
12.08.2023 13:53
1
Sonia Doncheva
Sonia Doncheva
Получи се така, както е написано. Вече така ще правя ориз. Благодаря
25.01.2018 14:26
5
1
Потребител#182534
Потребител#182534
като се има в предвид че съм адски некадърен готвач мога смело да заявя че ми се получи точно така както бе написано :)
05.01.2017 21:06
5
5
Viliyana Iv
Viliyana Iv
Абсолютно всеки път го правя по този начин. Винаги се получава. За по-долу коментиралите, на които не им се получило, явно пропускате нещо. :)
02.11.2016 13:42
5
2
Julliano
Julliano
За първи път го правя и стана точно както е описано по рецептата. А даже не мога и да готвя
05.05.2015 17:20
20
3
Diner
Diner
Хората са го написали пределно ясно....не знам как на някой винаги им се получава ,а на други не.За да не ви изкипява водата може би трябва да си спазите съотношението ориз вода 1:2 и да си стоите до печката ....
28.04.2015 15:17
9
3
Петров
Петров
Не само, че водата не спря да извира, но и ориза на края стана на топка!!! Не знам как е станало при вас, но или нещо е спестено в рецептата или някой се е чудил какво да прави и е решил да понапише нещо в нета относно готвенето на ориз. Гррр, всичко в кофата!
04.04.2015 14:47
10
12
2
Покажи всички подкоментари
Радослав
Радослав
Страхотно се получи!
31.01.2015 18:23
9
2
Християн
Християн
Хора който има проблем с водата, сипвайте доста вода защото оризът попива и да не изври водата когато варите махнете този похлупак. Аз тъка го правя само накрая го слагам за 10 мин след варенето. Става си ориза бомба. ;)
01.02.2014 19:36
5
2
Калина
Калина
За мен оризът е един капризен кулинарен продукт,Напоследък прилагам следния метод (гледах по руски канал)Оризът се мие докато водата потече бистра,Във вряща вода слагам желаното количество мазнина(олио и малкомасло)Сипвам ориза и водата над него да бъде два пръста,Ври 5 ми,Изключвам котлона и го оставям върху него докато изстине,По време на приготвянето не отварям капака,Оризът става пухкав и не се слепват зърната,Втори начин-във фурна ,съотношение вода ориз2:1,
17.10.2013 17:52
11