gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Канелата има противоракови свойства

Канелата има противоракови свойства

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Канелата има противоракови свойства

Добавянето на канела придава на ястията неустоим вкус. По-важното е, че подправката всъщност има редица здравословни ползи за организма. Комбинацията на канела с мед е била „боготворена” както в Ориенталската, така и в Аюрведа медицината от векове наред. Въпреки това все още много хора не са наясно какви са ползите от подправката.

Бори се срещу рака. Изследване, реализирано от изследователи от Мериленд, САЩ, разкри, че канелата намалява разпространяването на левкемия и умножаването на раковите клетки.

Ароматната подправка е богат източник на калций и фибри, които отвеждат излишните съставки от организма. Това има превантивен ефект срещу определени заболявания на червата, включително и ракови.

Намалява холестерола. Редовната консумация на подправката понижава нивата на т.нар. „лош” холестерол в кръвта, както и нивата на триглицеридите. Все пак са необходими още мащабни проучвания, които да определят как точно канелата понижава холестерола, колко количество е необходимо и кой точно вид канела е най-ефективен в този процес.

Канелата подобрява мозъчните функции. Дори само подушването на подправката може да засили когнитивните функции, способността за запомняне, изпълнението на определени задачи. Подобряват се още концентрацията и нивото на съсредоточеност. Същият ефект се постига и дъвченето на дъвка с вкус и аромат на канела.

Канелата има противоракови свойства

Полезна е и за стомаха. Tя е превъзходен източник на фибри и помага при констипацията и други стомашно-чревни проблеми. Здравият храносмилателен тракт е предпоставка за по-доброто функциониране на червата. Освен това проблеми като диария и болезнени газове могат да бъдат решени само с добавянето на канела към менюто.

Подобрява циркулацията на кръв. Канелата съдържа значителни количества от съставка, която подобрява кръвообращението и намалява риска от запушване на кръвоносните съдове. Все пак е добре да се знае, че хора с проблемни кръвоизливи не бива да консумират подправката.

Действа енергизиращо. Чувството на отпадналост може лесно да бъде облекчено чрез приема на канела. Канелата прави хората по-жизнени и енергични. Освен това канелата има загряващ ефект.

Тя е перфектното натурално лекарство срещу студени крака. Канелата е ефективна и срещу пораженията на грипа и настинките. Най-добър резултат при такива състояния дава горещ чай с канела и малко пресен джинджифил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest