Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Боровинките – полезни за зрението и кръвта

Боровинките – полезни за зрението и кръвта

AdminAdmin
Администратор
95142k
Боровинки

Изследвания доказаха, че боровинките съдържат вещества, които значително подобряват остротата на зрението. Ето защо в съвременните условия на многочасов труд пред компютърните монитори специалистите горещо препоръчват редовното похапване на вкусния дребен плод. Боровинки трябва да ядат всички представители на професии, свързани със свръхнатоварване на очите.

Ето какъв е състава на боровинките:

Каротин, витамин В1, витамин В2, витамин С, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо.

Плодовете на черната боровинка съдържат още захар, органични киселини (лимонена, ябълчена, янтарна и др.), дъбилни вещества, пектин, гликозиди и багрилни вещества.

Освен това в горските плодове се съдържа значително количество манган и желязо. Поради тази причина боровинките имат изключително благотворно влияние върху кръвообразуването.

Установено е още, че пресните боровинки, както и сокът от тях, имат противовъзпалително действие. Тяхната консумация действа успокояващо на организма. Природолечителите препоръчват боровинката и при чревни разстройства.

Тъмни Боровинки

Плодовете имат благотворен ефект и при балансиране на понижената киселинност на стомашния сок. Яденето на боровинки се препоръчва и при камъни в бъбреците, ревматизъм, анемия и кожни болести.

Предлагаме ви рецепта за приготвянето на Сироп от боровинки:

Той се приготвя само от черни боровинки. За сока се подбират здрави добре узрели плодове, които се смачкват и оставят да престоят за не повече от два часа. След което кашата се изстиква, а сокът се прецежда през марля.

На един литър сок се прибавят 2 кг захар и 5 грама винена (или лимонена) киселина. След добавянето на захарта боровинковият сок се разлива в тъмни и предварително подсушени бутилки, които трябва да се съхраняват на хладно и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest