Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправки, подходящи за риба

Подправки, подходящи за риба

AdminAdmin
Администратор
95242k
Подправки за Риба

Поразровихме се в дебелите кулинарни книги, за да потърсим отговор на въпроса кои подправки най-добре допълват вкуса и аромата на рибата.

Оказва се, че извън традиционните сол, черен пипер, бял пипер, копър и магданоз, подходящи за овкусяване на риба са още: босилек, естрагон, дафинов лист, карамфил, маточина, риган, розмарин, мащерка. Сред най-подходящите подправки са и кориандър, синап, девесил и риган.

Босилекът например е страхотна добавка към бяла риба. Особено ароматен е пресният босилек, който кулинарите използват за приготвянето на маслена паста. За целта са необходими 2 ч.л. от растението, майонеза – 1 с.л., горчица – 1 с.л., масло – 1 с.л. Пастата се намазва върху мариновани рибни филета преди изпичане. Както е добре известно, босилекът се съчетава по неповторим начин и с доматите и доматения сос, които пък са добро предложение за гарнитура. Босилекът се използва и при пържена риба.

Друга разпространена подправка за риба е изсушения естрагон. Подправката е позната в България и с името тарос. Днес естрагонът е изключително употребяван във невероятната френска кухня. За овкусяване на риба и морски дарове се използва малко количество от подправката. Естрагонът е сред ключовите съставки на много бели сосове, сред които и сос Беарнез.

Риба

Карамфилът е подправка, подходяща за рибена супа. Маточината придава деликатен аромат на лимон на рибните ястия. Риганът пък се препоръчва за подправяне на ястия с риба тон. Розмаринът се съчетава приятно със деликатната сьомга. Той е типична за средиземноморската кухня подправка.

Ароматната стрита мащерка е перфектна добавка както към сосове за риба, така и към рибените панировки.

Индийската подправка кориандър също попада в списъка на подправките, подходящи за риба. Сладкият, наподобяващ портокал аромат на семената, придават неповторима екзотика на рибата и зеленчуците. Подправката е често използвана в арабската, средноазиатската и южноевропейската кухня.

Основната съставка на горчицата синапът е друга алтернатива за овкусяване на риба. Лютивата подправка се добавя в маринати за риба.

Сред подправките, подходящи за риба, попада и т.нар. аржентиния. Представлява пъстра декорираща подправка, която придава на рибните ястия атрактивен вид и уникално усещане за аромат. Тя се поръсва преди термичната обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest