gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави захарен сироп за сладкиши

Как се прави захарен сироп за сладкиши

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Захарен Сироп
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

При приготвянето на много сладкиши и торти се изисква заливането на блата със захарен сироп. Основното правило е, че едно от двете трябва да е студено – или блатът, или сиропът.

По-добър е вариантът, в който сиропът е оставен да изстине до стайна температура и с него да се залее блатът, който е престоял поне четири часа след изпичането си.

В противен случай изпеченото тесто може да омекне и да се превърне в каша. Сиропът се приготвя, като се смесват захар и вода в съотношение две части захар, три части вода.

Разбъркват се и се слагат на котлона но така, че да се нагрява само от едната страна. На противоположната страна на съда ще се събира пяна, която трябва да се отстранява периодично.

Когато образуването на пяна се прекрати, тенджерата се слага на силен огън и се вари до образуване на захарен сироп с необходимата гъстота. При желание може да добавите ромова есенция или ванилия в сиропа.

Реване

Не се ароматизира горещ сироп, тъй като ароматните вещества ще се изпарят от него за секунди. За ароматизиране на сиропа могат да се използват плодови сокове.

Със соковете не трябва да се прекалява, тъй като това може да разреди прекалено сиропа и той да стане воднист, което ще доведе до разкашкването на сладкиша.

Можете да ароматизирате захарен сироп с вино. Използва се една супена лъжица бяло вино или розе. Лимонов сироп ще получите, като добавите сока от половин лимон.

Можете да използвате вместо лимонов сок една супена лъжица лимонов ликьор. Конякът също дава превъзходен аромат – добавят се две супени лъжици коняк.

Захарният сироп за сладкиши може да се ароматизира с кафе – необходими са две супени лъжици много силно и гъсто кафе. Този сироп се използва за торти и сладкиши със заливка от кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest