Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво се използва подправката майорана

За какво се използва подправката майорана

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Майорана

Майораната е подправка, която се добавя в различни ястия за допълнителен свеж аромат. Това растение е било известно още на древните гърци.

Те са смятали, че то има магически свойства. Вместо да съхраняват майораната в съд за подправки, те я хвърляли в жертвеник и я запалвали при обреди.

Гърците добавяли майораната във вино, за да гарантират необичайна любовна сила на двамата партньори. Плодовете на майораната са богати на етерично масло.

То има силен аромат, който напомня аромата на лайка, на черен пипер, на мента и на кардамон. Майораната е като истински букет от аромати. В майораната има каротин, витамин С, фитонциди, флавоноиди, минерални и дъбилни вещества.

Подправка Майорана

Майораната се препоръчва на хора, които страдат от бъбречни проблеми, от чернодробни заболявания, от проблеми с жлъчката, както и на хора, които са прекарали инфаркт.

Майораната има затоплящо и успокояващо действие, действа добре на храносмилането и на проблемите с месечния цикъл. Тази подправка помага при нервни разстройства и настинка.

Ароматът на майораната е много неустойчив, затова тази подправка се добавя буквално преди сервирането на ястието. В кулинарията листата на майораната се използват в пресен и в изсушен вид.

Майораната идеално се съчетава с чесън, използва се като подправка за супи, сосове и пастети, добавя се към ястия от месо, особено от телешко месо, а също и в различни салати.

Майораната се използва за добавка в кюфтета, защото ароматът й облагородява месото и го прави по-нежно. Майораната е подходяща за доматени, гъбени, месно, грахови и спаначени супи, в доматени и сметанови сосове.

Майораната е подходяща за печено месо и за ястия от яйца. Тя е идеална за картофени салати и картофени супи. Майораната е подходяща и за плодови сокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest