gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен артишокът

За какво е полезен артишокът

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
За какво е полезен артишокът
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Артишокът е много древна култура, която първоначално е била отглеждана заради красивите си цветове, които украсявали домовете на европейските крале и благородници.

Артишокът е бил известен още в древен Египет – върху колоните на един от храмовете в Луксор са запазени изображения на артишок, които свидетелстват, че египтяните от векове са отглеждали тази култура.

След като европейците открили, че артишокът може и да се консумира, той станал един от любимите деликатеси на аристократите и без него не сядали на масата кралете и благородниците.

Артишокът се смята за изискана глезотия. Консумира се месестата основа на неузрелите съцветия, когато едва са започнали да се разтварят в горната си част.

От съцветието се отстраняват бодлите и твърдата част на сърцевината, другото се консумира. Ако опитате суров артишок, вкусът му ще ви напомни за вкуса на неузрели орехи.

За какво е полезен артишокът

Растението е много полезно – съдържа витамин С, В1, В2, В3, каротин, органични киселини, етерични масла, както и биологично активни вещества.

Артишокът се използва в пресен вид като добавка в салати. Сварен също се използва в салати, от него се правят сосове, пюрета и консерви, а цветчетата, когато са отворени, се използват за украса на ястия.

Странното растение съдържа специалното вещество силимарин, което е антиоксидант, който предпазва от много сериозни заболявания. Средно големият артишок съдържа 60 калории.

Задушава се около 40 минути, пръска се с лимон, откъсват се външните листа и се яде вкусната кожа под листата, както и вкусната мека част на сърцевината.

Артишокът е диетичен зеленчук, усвоява се много добре и е полезен при подагра. Артишокът е полезен за черния дроб и за бъбреците и им помага да пречистят тялото от токсини.

Артишокът намалява вредния холестерол и пикочната киселина в кръвта. Полезно е да се консумира артишок при проблеми с пикочната система, а също така при атеросклероза, запек, някои форми на псориазис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest