gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ядливи и отровни гъби

Ядливи и отровни гъби

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ядливи и отровни гъби
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Съществуват много видове гъби, но някои от тях са изключително отровни и дори гъбари, които имат опит, натрупан с години, могат да сбъркат и да съберат отровни гъби.

Знае се, че дори една отровна гъба да има в общата маса събрани гъби, всички те трябва да се изхвърлят. В противен случай съществува опасността от отравяне.

Много от гъбите са смъртоносни и дори усилията на лекарския екип не могат да поправят грешката на гъбаря. Трябва доста опит, за да се разпознаят ядливите от отровните гъби. Някои от ядливите гъби нямат двойници и това улеснява гъбарите.

Една от най-разпространените и вкусни гъби е ливадната печурка. Тя е бяла, с лек розов оттенък, а долната част на шапката на гъбата е кафеникава.

Ядливи и отровни гъби

Тази гъба расте от юли до средата на есента, а отровният й двойник е зелената мухоморка. Тя расте през месеците, през които расте и печурката. Зелената мухоморка е смъртоносна.

Зелената мухоморка е със зеленикав оттенък на шапката, но при по-младите гъби се получава объркване с печурката, тъй като те са бели на цвят. Тя се различава от печурката по това, че в долната част на шапката цветът също е бял.

Една от най-вкусните ядливи гъби е манатарката. Тя е сива или червеникаво кафява. Мрежестите манатарки, които също са ядливи, са с кафеникава, сякаш напукана повърхност. В долната част на шапката манатарките са белезникаво зеленикави.

Манатарката може да се сбърка със силно отровната дяволска гъба. Дяволската гъба е сива, със сребрист оттенък, но общият й вид е като на манатарката.

В долната част на шапката дяволската гъба е зеленикава. Тя е силно отровна.

Масловката е много вкусна гъба, която лесно се бере, тъй като няма двойник. Шапката й е лъскава, лепкава, кафеникава на цвят. В долната си част шапката е жълта. Расте в горите от юли до ноември.

И все пак, ако нямате опит в брането на гъби, преди да консумирате лично набрани гъби, посъветвайте се със специалист или познавач гъбар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
58
49
31
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Писалият статията въобще не разбира от гъби. Писаното е толкова малко, че даже не си заслужава четенето.
2
0
ради
ради
30.04.2014 23:27
Този дето е писал това,не е виждал жива гъба!Заради такива статии хората се тровят!Няма нужда да коментирам гъбата на снимката,но тя не е печурка,червенка,торница,анасонка или както там я нарича автора!Ужас!некадърници!
5
1
Пламен
Пламен
26.07.2012 16:04
Ще перифразирам леко заключителното изречение на автора на статията и ще му кажа " И все пак, ако нямате опит в брането на гъби, преди да драската непълни и грешни твърдения, посъветвайте се със специалист или познавач гъбар!"
5
0
тина
тина
30.11.2013 01:03
Аз ги блаширам с картоф и ако картофа не се оцвети тогава исползвам гъбите
2
9