gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се яде, реже и съхранява ананас

Как се яде, реже и съхранява ананас

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Как се яде, реже и съхранява ананас
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см-31%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кухненски нож Quttin Legno - 23 см
13.00 лв.
9.00 лв.
Виж ››

Когато избирате ананас, огледайте го добре и се уверете, че няма изгнили и повредени места. Хванете го за листата и с остър нож го обелете, след това отстранете основата му.

Нарежете жълтата мека част на тънки кръгове. Изрежете сърцевината им и сервирайте в плоска чиния. Има и друг начин за рязане на ананас. Отрежете горната и долната му част.

Обелете кората му така, че да остане цяла. Нарежете месестата му част на тънки парченца, извадете сърцевината им, която е твърда, и напълнете с нея кората. Така при сервирането ще прилича на цял плод.

Друг вид рязане на този плод е да го обелите, да го нарежете на малки парчета, да отделите сърцевината и да ги подредите в десертни чинийки. Можете да ги полеете с карамелов сос или с мед.

Как се яде, реже и съхранява ананас

Когато очаквате гости, можете да сервирате ананаса цял. Срежете внимателно горната част на плода. След това отстранете кората с остър нож, като от нея трябва да се получи непрекъсната спираловидна лента.

Върху тази спирала сложете горната част на ананаса, а около тях подредете месестата част на плода, нарязана на кръгчета, на които сте отстранили сърцевината.

Залейте кръгчетата ананас със захарен сироп или ги поръсете с пудра захар. Ананасът трябва да се консумира, когато е достатъчно добре узрял, защото иначе стяга устата и не е вкусен.

Ако сте нарязали ананаса на малки кубчета, задължително ги набодете с пластмасови или дървени клечки, за да могат гостите ви с лекота да се насладят на вкуса му.

Ако ананасът не е достатъчно узрял, когато го купите, съхранявайте го на стайна температура, докато не узрее. Ананасът не понася студове и при температура, по-ниска от седем градуса под нулата губи аромата си.

Узрелият ананас се съхранява на стайна температура не повече от два дни, а в хладилника, в отделението за плодове и зеленчуци, се съхранява не повече от седем дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest