gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Какво да приготвим за рожден ден

Какво да приготвим за рожден ден

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Какво да приготвим за рожден ден
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

За рожден ден изненадайте гостите си с морска вариация на салата Цезар. Вместо с пилешко месо направете я със скариди. Необходими са ви 1 зелена салата или салата айсберг, 50 грама сирене Чедър, 300 грама сварени обелени скариди, 1 среден домат.

Маринатата за скаридите се приготвя от 1 чаена лъжичка мед, 1 чаена лъжичка сок от лимон, 1 супена лъжица зехтин или олио, сол, черен и бял пипер на вкус.

За кротоните са необходими 150 грама хляб без кората, 2 скилидки чесън, подправки на вкус. За соса: 1 яйце, половин чаена лъжичка горчица, 1 чаена лъжичка сок от лимон, 20 милилитра зехтин, 20 милилитра олио, 1 скилидка чесън, 1 чаена лъжичка соев сос, сол.

Приготвя се маринатата за скаридите, заливат се с течността и се оставят за два часа. Залива се нарязаният чесън за соса със зехтин и се оставя за два часа.

Какво да приготвим за рожден ден

Нарязва се на едри кубчета хлябът, подсушава се в предварително загрята на 200 градуса фурна заедно с подправките и след това всяко кубче се натърква с чесън.

Отцеждат се скаридите и леко се запържват на сух тиган по една минута от всяка страна. Приготвя се соса, като яйцето се сварява до рохко и се вади жълтъкът, който е течен.

Към него се добавят горчицата, лимоновият сок, капка по капка се добавя смес от олио и зехтин с чесън. Добавя се соевият сос капка по капка, при постоянно разбъркване, и се посолява.

Листата на салатата се накъсват с ръце на дребно, поливат се с малко от соса. Добавят се скаридите и се поливат с още малко сос.

Върху скаридите се слага нарязаният на ситно домат и се поръсва настърганото сирене Чедър, върху него се слагат кротоните и се излива остатъкът от соса.

За рожден ден изненадайте гостите с пържоли с ананас. Това е изтънчено ястие, което ще се хареса на всички. Пържолите с ананас се поднасят със сварен ориз или с макарони.

За 8 порции са необходими 8 пържоли, 200 грама кашкавал, 1 консерва ананас на кръгчета, сол и черен пипер на вкус, 1 домат. Кашкавалът се настъргва. Пържолите се начукват, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се нареждат в тава.

Върху месото се слагат кръгчетата ананас, отгоре се поръсват с кашкавал. Пекат се в предварително загрята до 180 градуса фурна около половин час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest