gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при задушаване на месо

Тънкости при задушаване на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Тънкости при задушаване на месо
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Задушеното месо става много вкусно, ако се спазят някои тънкости при приготвянето му. Класическото задушаване на месо предполага запържването на месото, което след това се похлупва с капак и се задушава на бавен огън в малък обем течност.

Задушаването на месото е идеално за приготвянето на жилаво месо, телешки ребра или свинска плешка. Месото се взима и се слага в тенджера с дебело дъно.

Ако месото се задушава със зеленчуци, всички съставки трябва да заемат плътно мястото в тенджерата, за да се използва минимално количество течност.

В тенджерата се загрява една супена лъжица мазнина на средна температура. Месото се слага и се запържва от всички страни до златиста коричка.

Тънкости при задушаване на месо

Месото се вади от тенджерата и в нея се слагат зеленчуци, които се запържват на бавен огън, докато не омекнат. Месото се връща при зеленчуците и се добавя течност, най-добре бульон.

За да се подобри вкусът на месото, може да се добави малко вино. Друг популярен начин да се насити с вкус и аромат задушеното месо е да се добавят домати.

Те допълват вкуса на задушеното месо и сгъстяват течността, в която се приготвя. Колкото по-малко течност има при задушаването на месото, толкова по-вкусно става ястието.

След като всички съставки на ястието са заедно, ястието се кипва на силен огън. След това се намалява така, че течността да е на ръба на кипването, похлупва се с капак и се готви на бавен огън.

Умерената температура е необходима, за да омекнат жилавите тъкани на месото. При силен огън месото ще стане още по-жилаво.

Месото е готово, когато лесно се пробожда с вилица. Тогава се обира мазнината от повърхността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest