gotvach.bg»Статии»Витамини»Симптоми при липса на витамини

Симптоми при липса на витамини

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95242k
Симптоми при липса на витамини

Витамините са група органични вещества, които са от съществено значение за нормалната клетъчна функция, растежа и развитието на организма. Те повлияват обменните процеси, подпомагат имунната система, повлияват каталитичната активност на ензими, както и много други жизненонеобходими функции. Организма не може да синтезира всички видове необходими витамини, затова някои от тях се приемат само чрез храненето. Недостатъчната наличност на един или повече витамини в храната води до недостиг на витамини - т.нар. хиповитаминоза.

Витамините от групата B са катализатори за много от химичните реакции в тялото. Недостигът на някои от тези витамини може да доведе до срив на нормална телесна функция, както и до увеличена податливост на човека към дадено заболяване. Най-добре е витамините от В-групата да се използват комбинирано – т.нар. B-complex, тъй като по този начин ефектът им е по-силен, отколкото използването им отделно. Най-честите симптоми при недостиг на В-витамините са възпалителни процеси, водещи до мускулна атрофия, сърдечна недостатъчност, нарушена перисталтика, диария и др. Тази група витамини се отразява и на нервната система - недостигът на B3 и B6 води до нервни разстройства, раздразнителност и депресия.

Симптоми при липса на витамини

Аскорбиновата киселина - витамин С, е необходима за растежа и възстановяването на тъканите във всички части на тялото. Организмът има нужда от витамин С за изграждането на най-често срещания протеин в човешкото тяло - колаген. Колагенът е клетъчното лепило, което поддържа кожата, кръвоносните съдове, мускулите, сухожилията, костите и ставните връзки. Витамин С стимулира кръвообразуването и функцията на черния дроб. Хиповитаминозата най-често се изразява в заболяването скорбут. Типични симптоми за него са лесната и бърза уморяемост, разклащане на зъбите, възпаление и кървене от венците и др. Имунната защита на организма срещу инфекции намалява.

При недостиг на витамин А (ретинол) се наблюдава изсъхване и олющване на кожата и лигавиците, намалена имунна защита срещу инфекции и забавено зарастване на раните. Характерна болест е т.нар. кокоша слепота, изразяваща се в изсъхване и разраняване на роговицата на окото, последвана от общо възпаление на цялото око. Наблюдава се и намаляване на теглото.

Витамин D, познат още като калциферол, регулира обмяната на калций и фосфор. При недостиг - при децата се развива болестта рахит, поради което витамин D се нарича още антирахитичен. Болестта се характеризира с омекване и деформация на костите, забавено вкостяване и пробив на зъбите и др.

Други важни витамини, съдържащи се в по-ниски количества в организма, изпълняват жизнено важни функции, при нарушението на които се наблюдават характерни симптоми. Такива са например забавено кръвосъсирване при липса на витамин К, дегенерация на нервните клетки и безплодие при липса на витамин Е. Бременните жени трябва да приемат фолиева киселина, която предотвратява риска от вродени увреждания на бебето със 70%.

Авитаминозата е състояние на пълна липса на някой от витамините, което води до различни патологични изменения на организма. Това състояние се среща много рядко - обикновено при нерационално хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest