gotvach.bg»Статии»Диети»Защо е нужно захранване след гладуване

Защо е нужно захранване след гладуване

Защо е нужно захранване след гладуване

Отричано или не, гладуването си има своите последователи. Поддръжниците на лечебния глад твърдят, че той е добро средство за прочистване на организма и за подобряване на общото здравословно състояние. Често до гладуване прибягват и хора, които по една или друга причина са натрупали излишни килограми и искат за кратко време да възвърнат нормалното си телесно тегло.

Когато гладуването започне, в организма настъпват някои промени. След първоначалният стрес, каквото всъщност е гладуването за нашия организъм, той започва да отделя интензивно токсини и да се прочиства. Тъй като не му подаваме калории, за да си набави енергия, организмът прибягва до запасите, които е натрупал. Или казано с други думи, започва да топи мазнините. В същото време, на стомаха и червата им се отдава възможност за пълна почивка.

Когато обаче гладуването приключи, тези органи трябва отново да възстановят предишната си дейност. Необходимо е процесът да бъде извършен много внимателно, защото в противен случай рискът да увредите здравето си е твърде голям, а понякога може да има дори фатален край. В миналото са известни случаи, при които бедстващи моряци били лишени дълго време от храна. След спасяването си, те проявили неблагоразумието да се натъпчат до насита и това им коствало живота.

Ето защо, след като гладуването завърши, трябва да се премине отново към хранене, но изключително внимателно. Идеята е да се получи един плавен преход между периода, през който не сте приемали храна и възстановяването на нормалния хранителен режим. Различните хранителни вещества се дават на организма постепенно, като се започне от най-леките.

Особено вредно е веднага след приключването на гладуването да се приема месо или други тежки за храносмилане храни, защото организмът може и да не успее да ги разгради. При всички случаи това би имало тежки последици и в крайна сметка може да се окаже, че вместо да ви помогне, гладуването по-скоро ви е навредило.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest