Gotvach.bg»Статии»Диети»Захранване след гладуване

Захранване след гладуване

Захранване след гладуване

След като периодът на гладуване е приключил, време е да започвате захранването на организма. Това трябва да става бавно и постепенно, ако искате да запазите здравето си.

Храната трябва да бъде добре балансирана по обем, влажност и консистенция, като по-голямата част от нейното количество е необходимо да се състои от сурови плодове и зеленчуци.

Например първият ден след гладуването можете да изядете един или два домата, разпределени на порции. Ако не изпитвате глад, не се насилвайте. Изяжте порциите едва тогава, когато ви се прииска да хапнете. На втория ден продължете захранването с настъргани моркови и краставици или пък си сварете грах и тиква. В никакъв случай не прекалявайте с количествата. На организма му е необходим около ден-два за да свикне отново с храненето, така че храносмилателната система да започне да функционира правилно.

Третият ден продължете със зеленчуците или пък включете в менюто и плодове. Може дори да подсладите с мед, но не повече от една чаена лъжичка. На четвъртия ден към варените зеленчуци вече можете да добавите и малко варени картофи, а на петия - включете в менюто и млечна храна. Порциите вече могат да бъдат по-големи, защото периодът на адаптация е успешно завършен. На шестия ден добавете хляб и някои по-леки храни.

Важно е, когато започвате захранването непременно да сдъвквате храната добре. По този начин улеснявате дейността на стомаха, пък и така човек се засища по-бързо. Всъщност това правило важи не само за периода на захранването, но то трябва да се прилага постоянно. Диетолозите са единодушни, че доброто сдъвкване на храната е един много полезен навик, който всеки човек трябва добре да усвои.

След приключване периода на захранване можете да продължите с режима, който считате, че е най-полезен за вас. Оптималният дневен прием на калории е различен за всеки организъм и е свързан предимно с разхода на енергия, който от своя страна е също строго индивидуален.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Соня
Соня
06.11.2012 14:14
Полезен съвет за хората решили да гладуват продължително, но никъде не открих, предложение за захранване след еднодневно гладуване. Вярвам, че след такова също има значение какво ядеш на следващия ден. Ще се радвам на малко информация по този въпрос :)
5
2