gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни храни за тийнейджъри

Полезни храни за тийнейджъри

DesislavaDesislava
Новак
217483
Полезни храни за тийнейджъри
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ако сте типичен тийнейджър с родители, които винаги вървят след вас и ви повтарят, кое да ядете, по колко да ядете, кои храни са вредни за вас и кои здравословни, то тази статия ще звучи доста позната за вас. Но ако сте родител, който иска да отглежда едно здраво и здравословно хранещо се дете, ще получите ценни съвети, за това как да постигнете това.

Скъпи родители, за вас няма почивка, освен ежедневните грижи които полагате за вашите деца, то на вас ви се пада трудната задача да им създадете правилни хранителни навици и да ги научите да се хранят здравословно. Това е един от най-важните неща, за това те да бъдат здрави и защитени от редица болести.

Всекидневно техният организъм се нуждае от редица хранителни вещества, за да се чувства добре. Най-важното хранене е закуската въпреки, че това е може би най-трудното нещо за един подрастващ. Закуската е много важна, но това не означава, че обяда и вечерята са по-маловажни.

Тяхното тяло се нуждае от ежедневна доставка на протеини, въглехидрати и здравословни мазнини. Те се превръщат в гориво за детския организъм, който се нуждае от оптимално количество енергия, не само защото в този период децата активно се развиват и растат, а и изразходват страшно много енергия с дневните си занимания и задължения.

Полезни храни за тийнейджъри

Протеинът е основният компонент от нашите мускули, косата, ноктите, кожата, очите, и вътрешните органи, особено на сърцето и мозъка. Протеинът е необходим за растежа, образуването на червени кръвни клетки, и много други неща. Протеиновите храни включват яйца, сирене, соеви продукти, риба, боб, ядки, семена, пиле, пуйка, говеждо и свинско месо.

Въглехидратите са основен източник на енергия и играят важна роля във функционирането на нервната система, мускулите и вътрешните органи. Въглехидратните храни включват плодове, зеленчуци, пълно-зърнести храни и бобови култури.

Храните, които трябва да се ядат в ограничени количества са тези, които съдържат захар, като пакетирани бисквити, торти, сода. Тези захари се наричат прости въглехидрати, а те имат негативен ефект върху нивата на кръвната захар и на настроението.

Мазнините са източник на резервна енергия и могат да бъдат изгорени, при нужда, когато организъма не получават достатъчно от тях с храната. Мазнините транспортират хранителни вещества като витамини А, D, E и K през тялото, а мастната тъкан предпазва техните жизненоважни органи от травма и промяна на температурата.

Като за начало всеки тийнейджър трябва да има богата и здравословна закуска, плюс още една здравословна храна през деня, няма как да ги лишим от всичко вредно. Тяхното хранене трябва да им доставя достатъчно протеини, към които да добавим пресните плодове, зеленчуци и пълнозърнестите храни. Опитайте се да избягвате полуфабрикатите и следете внимателно етикетите на храните, които купувате.

Заедно с избора на здравословна храна е добре те да правят физически упражнения поне 15-20 минути на ден, ако това става например преди училище, то те ще са по-концентрирани и пълноценни там, защото това е гарантиран метод на увеличаване на циркулацията на кръвта към мозъка. Комбинирайте упражненията с здравословен режим на хранене и ще останете изненадани от резултата след това.

ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА – ЗДРАВИ ДЕЦА!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest