Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при ревматизъм

Хранене при ревматизъм

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Зеленчуци

Ревматизмът е заболяване, което засяга съединителната тъкан на сърцето, централната нервна система или ставите. Болните от ревматизъм трябва да спазват определен режим на хранене.

Последните медицински източници препоръчват лечението на ревматизма да започне с пречистване на организма. Гладуването веднъж седмицата е препоръчително, тъй като ускорява процеса на оздравяването води до чудесни резултати.

Може и няколко дни гладуване, с поглъщане на много течности и сокове, за да се пречисти организмът напълно.

Правилното хранене може да подобри състоянието на болните.

Трябва да се избягва консумацията на месо, колбаси, сирене и яйца. Като цяло се опитайте за дълго да се откажете от месото, насочвайки се към вегетарианската храна.

Подходящи са картофите и сезонните плодове като ябълки и ягоди. Яжте колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове.

Прясна Херинга

Препоръчва се растителната храна, както и рибата. Хубаво е два или три пъти седмично в менюто да присъства херинга, скумрия или сьомга.

От мазнините само зехтинът е разрешен за ползване.

Трябва да се намали солта. Избягвайте подправките, които съдържат черен пипер. Оцетът също трябва да излезе от употреба. Не се препоръчва консумацията на захар и захарни продукти, ограничете сладкото.

Лимоните са много полезни при ревматизма – създават условия за алкализиране на средата в организма. Боровинките и къпините също са много важни, а нарът е полезен за кръвта и е богат на желязо.

Знайте, че отвара от коприва е едно от основните оръжия в борбата срещу ревматизма. Заменете кафето с топъл чай.

В най-активната фаза на болестта храната на болните не трябва да съдържа повече от 3 или 4 грама дневно, може да е леко запържена, но след варене или само сварена.

Освен хранителният режим, може да се прилага и масаж на болните места за облекчаване на симптомите на болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest