Съвети за обработка на месо
Tips for working with meat
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети за обработка на месо

Съвети за обработка на месо

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Съвети за обработка на месо
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Предварителната обработка на месото се състои най-вече в неговото прецизно измиване. Месото трябва да бъде измито под силна струя вода.

Мие се цялото парче, предназначено за готвене. Не се мие месо, което вече сте нарязали и сте изчистили от сухожилията и костите.

Преди измиването с нож се изстъргват най-мръсните места, печатът се изрязва след измиването. Ако сте купили нарязано на парчета месо, когато го измиете, ще изгубите част от ценните му качества, но измиването все пак е задължително.

Не накисвайте месото във вода. Така витамините от групата В, белтъчините и минералните вещества преминават във водата. Във френската кухня вместо измиване месото се бланшира и водата се изхвърля.

Измитото месо се подсушава, излишната мазнина се отстранява, като се оставя слой от около три милиметра, за да не се пресушава месото при топлинна обработка.

След това с остър нож се срязва ципата на месото в една посока, като с едната ръка се придържа ципата. Костите се отделят с остър нож.

Месото, предназначено за задушаване и печене, се нарязва зависимост от приготвяното ястие. Месото се нарязва на парчета напряко на влакната, като получените парчета се начукват с дървено чукче.

Съвети за обработка на месо

Месото може да се нареже за готвене на парчета с големина 4 сантиметра. Първият начин се използва за приготвяне на пържоли и бифтеци, а вторият – за приготвяне на задушено месо, гулаш, рагу.

За да подготвите кайма за кюфтета или руло Стефани, трябва да добавите двадесет и пет процента хляб спрямо количеството месо. Добавят се също така малко вода или прясно мляко, сол, подправки и едно или две яйца.

Благодарение на хляба каймата запазва своята сочност, тъй като соковете й се задържат в порите на хляба. Яйцата са свързващ елемент, но същата роля може да играе и свареният картоф или картофено брашно, както и пшеничен грис.

Хлябът се накисва във вода или прясно мляко. Месото се измива, изчиства се от сухожилията и ципите и се нарязва на малки парчета, след което се смила.

Хлябът се изстисква, смесва се с каймата и всичко отново се смила. Добавят се едно или две цели яйца, подправя се със сол и черен пипер.

Каймата трябва да е пухкава, затова се меси с лъжица или с влажни ръце, като при нужда се добавя прясно мляко или вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest