gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави пестил

Как се прави пестил

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Как се прави пестил

Варенето на пестил е отколешна българска традиция, която, оказва се, не е забравена и до днес. Ако ви е домъчняло за позабравения вкус и искате да си припомните вкусния пестил на баба, можете да си го направите и сами.

Традиционно той се приготвя от сини сливи, но може да използвате и други плодове като джанки, ябълки, дюли, кайсии и други вкусни и полезни плодове.

Да си направим пестил от сини сливи

Необходими са ви само десетина килограма сини сливи и малко растителна мазнина. Измийте сливите и ги почистете от костилките. След това трябва да ги пресовате, за да се получи плодова каша. Поставете ги в подходящ съд и варете кашата на огън, докато се сгъсти.

Гъстата смес се разстила върху плат или найлон, който предварително сте намазали с растителната мазнина. Пластът плодова смес не бива да бъде по-висок от 1 см. Пестилът престоява така, докато изсъхне, след което се навива на руло и се прибира на сухо място.

Да си направим пестил от ябълки

Как се прави пестил

Набавете си 10 кг. ябълки и ги нарежете. Почистете ги от семките и ги сварете с малко вода. След като парченцата омекнат достатъчно, минете ги през цедка, за да се получи хомогенна смес. Следва да добавите захар, като грамажът й трябва да е равен на грамажа на плодовата каша.

Поставете сместа на огъня като използвате подходяща тава и варете при непрекъснато разбъркване. Когато пестилът започне да се отделя от стените на тавата, свалете го от огъня и го прехвърлете в друга тава, предварително намазнена с растителна мазнина. Пластът трябва да бъде тънък около сантиметър.

После поставете тавата в слаба фурна за да се изсуши. След като пестилът стане напълно готов, навийте го на руло и се постарайте да му намерите някое сухо и проветриво място, където да можете да го съхранявате за по-дълго време.

Пестилът се поднася нарязан на тънки парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest