Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави винен оцет в домашни условия

Как се прави винен оцет в домашни условия

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Домашен оцет

За приготвянето на различни ястия и салати е необходим виненият оцет. По-полезен и вкусен е оцетът, който сте приготвили в домашни условия. Той е по-ароматен и е наситен с повече полезни вещества, а и се приготвя без добавянето на вредни консерванти.

Домашно приготвеният оцет се използва за направата на различни видове туршии. За да приготвите винен оцет, са ви необходими три литра червено или бяло вино, осем литра преварена вода, осемстотин грама захар, десет милилитра винена киселина.

В голям съд смесете водата и виното. Добавете захарта и виненият камък, разбъркайте и оставете да престои на тъмно топло място. След седем седмици прецедете през марля, сгъната на три.

Разпределете готовия оцет в подходящи бутилки и го затворете добре. Така приготвеният оцет се съхранява на студено. Той е идеален за приготвяне на салати.

Домашен оцеет и олио

Има и друг начин за приготвяне на оцет в домашни условия. Необходимо ви е червено вино – седемстотин милилитра, сто милилитра оцет и едно парченце от дъбова дъска. Можете да използвате и бяло вино, тогава оцетът ще е с по-светъл цвят.

Можете да замените оцета в рецептата със специална закваска. Изцедете сок от зряло грозде и оставете да шупне на тъмно и топло място.

След като процесът на ферментация приключи със създаването на вино, оставете гроздовият сок да престои още и да се получи винен оцет. Този оцет ще се използва за закваска при направата на оцет от висока класа.

В стъклен съд се смесват виното, закваската и се добавя дъбовото парченце. Може да се добави щипка канела. Съдът се покрива с марля и се оставя да престои на тъмно и топло място. След един месец оцетът се прецежда и се разпределя в бутилки.

За да направите обикновения купешки оцет по-ароматен, добавете в него петдесет милилитра червено или бяло вино. Пуснете в бутилката с оцет да плува клонче розмарин и се наслаждавайте на ароматния му дъх.

Вижте също как да си направите домашен ябълков оцет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest