gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Наднормено тегло при децата

Наднормено тегло при децата

DesislavaDesislava
Новак
217480
Наднормено тегло и затлъстяване при децата
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Днес всяко трето дете или тинейджър е с наднормено тегло или затлъстяване. Това показва, че през последните десетилетия процента на затлъстелите деца се е утроил. Всички експерти в тази област са единодушни, според тях детското затлъстяване е опасно за здравето, колкото употребата на алкохол и цигари в ранна детска възраст.

Сред днешните деца наднорменото тегло причинява широк спектър от здравословни проблеми, които не са били срещани в толкова ранна детска възраст.

Те включват от една страна високо кръвно налягане, диабет тип 2 и повишени нива на холестерол в кръвта, от друга редица психологични проблеми. Затлъстелите деца са по склонни към ниско самочувствие, негативно настроение и депресия.

Наднорменото тегло в ранна детска възраст е свързано с по-ранни и по-високи нива на смърт в зряла възраст. Поради нарастващият процент на затлъстяване, нездравословни хранителни навици и липса на физическа активност, ние може би ще станем свидетели на първото поколение деца, които ще са по-малко здрави и с по-кратка продължителност на живот, от тези на техните родители.

Достигането и поддържането на постоянно телесно тегло е много важно. Ето защо най-ефикасни се оказват малките и постоянни промени в храненето, а не поредица от краткосрочни такива, които не могат да бъдат поддържани.

При лечение на повечето от децата с наднормено тегло акцентът трябва да бъде поставен върху предотвратяване качването на килограми, през времето когато децата растат. За много от тях това може да означава ограничено или никакво наддаване на килограми, в периода в който те растат на височина.

Препоръките за поддържане на теглото следва да включват редовни физически упражнения и особено внимание на диетата и културата на хранене на цялото семейство. За да може да постигнат това много ефектно се оказва, родителите също да променят режима и начина си на хранене.

Наднорменото тегло е в резултат на дисбаланс между прием на храни осигуряващи енергия и разхода на енергия. В днешно време този излишък на мастна тъкан или казано с други думи, съхраняването на гориво в организъма се счита за болестно състояние.

Развитието на мастната тъкан в плода започва още в средата на трети триместър от бременността и продължава до края на човешкия живот.

Това може да ви накара да се замислите и да разберете колко е важно да полагате грижи в тази насока още от самото раждане на детето, още преди да се е появила тази „болест”. Колкото повече внимание обръщате на това, толкова по защитени ще бъдат вашите деца от затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest