Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво съдържа сланината

Какво съдържа сланината

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Какво съдържа сланината

За много хора, сланината е синоним на вредна и нездравословна храна. Хубаво, но както знаем нашите баби и дядовци са яли доста мазно и са доживели до дълбоки старини. Това не би могло да стане, ако сланината е толкова вредна, колкото си я представяме.

Сланината е богата на витамин F и спомага за създаването на нови имунни клетки, които помагат на организма срещу вируси и инфекции. Тя съдържа и арахидонова киселина, която е нужна на сърдечния мускул.

Без тази киселина хормоните не могат да функционират правилно. Арахидоновата киселина е от групата на ненаситените мазнини, а също така е една от незаменимите мастни киселини. Тя е част от клетъчната мембрана и участва в обмяната на холестерина.

В сланината има и други незаменими ценни мастни киселини, които са незаменими за човешкия организъм. Тяхното съдържание в сланината е около 10% и по това сланината изпреварва маслото. Това означава, че биологичната активност на сланината е до пет пъти по висока от тази на маслото.

Все пак наситените мазнини в сланината са много. Страх от нарушение на метаболизма обаче можете да имате, само ако прекалявате със сланината и я употребявате в големи количества. Ако ядете бекон например в умерени количества не би трябвало да се страхувате от атеросклероза.

Най-добре е да консумирате сланина с пълнозърнест хляб, защото така двата продукта се усвояват най-добре.

Комбинирайте я и със сурови зеленчуци, подправени с олио и натурален оцет, който е силен антиоксидант.

Сланината се използва и в народната медицина, тъй като външно лекарство е по-ефективна от доста известни марки мазила. Помага при болки в ставите, мастит, зъбобол, регулира нарушенията на подвижността на ставите след травми, помага при мокри екземи.

Консумирайте умерено сланина и се радвайте на добро здраве. Не се отказвайте от нея, както се вижда човешкият организъм се нуждае от определени количества сланина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кирчо
Кирчо
21.03.2015 09:26
Относно информацията в статията мисля, че е повече от полезна, като дете почти всеки ден ядях сланина нито бях пълен, нито имах някакви проблеми затлъстяването при мен дойде с полуфабрикатите.

Не мога да повярвам, че в 21 век все още има хора, които казват какво "бил казал бог" и какво било написано в библията или корана или която и да е свещенна книга
... А дали ако науката тогава е била достигнала до сегашното ниво са щели да си обясняват всичко със свръх естествени сили ? Жалкото е че в наши дни има също толкова глупави и необразовани хора, колкото и преди 20 века, нищо че са заобиколени отвсякъде с информация.
4
3
макс
макс
28.02.2015 09:59
Библията е една измислица ти ако искаш се храни по библията аз ще се доверя на иследванията на учените.
5
3
Марийка Събева
Марийка Събева
28.05.2014 08:17
Да, но Библията слага свинското месо в категорията на нечистите меса. Чисто животно според нея е това, което преживя и има раздвоени копита, като например крави, кози, овце. Свинята има раздвоено копито, но не преживя, заека има някакво подобие на преживяне, но няма копито. Така, че как да разбираме това противоречие от една страна "така казва Господ", а от друга - полезно е? Между другото рибата, която е подходяща според Библията за консумация е тази, която има перки и люспи. Доста съм се чудила защо именно с перки и люспи, но впоследствие прочетох някъде, че люспите били добра защита от радиация.
3
6
Павел
Павел
24.02.2015 14:37
Библията не е наръчник по диетично хранене, за да казва коя храна е полезна за холестерола и коя не. Целта й е да научи човека какво значи да се освещаваш и колко трудно е всъщност това. Отделно Законът в Стария завет е написан за народа на Израил, но не и за другите народи.

С две думи за българите не е забранено от Господ да консумират свинско месо, както и заешкото, както и жабешки бутчета и т.н. Не това, което влиза от устата, осквернява човека, а което излиза от нея - казва Исус Христос. Тук радиацията няма никаква връзка :)
9
3