Може би ви е трудно да поддържате здравословен хранителен режим на фона на забързаното ежедневие и начин на живот. И все пак, симптомите при болест на Крон ще ви накарат сериозно да преосмислите хранителните си навици и да разработите диета, богата на някои важни хранителни вещества. Ако се храните правилно и избягвате храни, изострящи симптомите на болестта на Крон, можете да поемете активна роля в управлението на състоянието си, както и в поддържането на оптимално тегло и цялостно здраве.
Правилната диета е необходима на всеки за добро здраве. Болестта на Крон може да доведе до намален апетит, лошо усвояване на витамините и минералите, диария и др. Въпреки че не съществуват конкретни храни и диети, предпазващи или лекуващи от Болестта на Крон, правилното хранене е съществена част от медицинското лечение.
По-голямата част от храносмилането се извършва в тънките черва, които се намират точно под стомаха. Храната се разгражда, абсорбира се през стените на червата и се пренася към останалите части на тялото чрез кръвта. При болестта на Крон тънките черва се възпаляват. Този процес намалява способността им в тях да се разгражда храната. Неабсорбираните хранителни вещества преминават в дебелото черво и се изхвърлят от организма. Това е една от причините болните от болестта на Крон често да се чувстват уморени, поради липса на важни микроелементи. Възпалението може да повлияе и на абсорбцията на вода, което често води до диария и дехидратация.
При болестта на Крон диетата ви трябва да бъде богата на протеини и витамини, най-вече витамините A, C, B-12 и фолиева киселина. Добавете и храни, съдържащи калций, калий и желязо. За да се уверите, че си набавяте всички необходими хранителни вещества, диетата ви трябва да включва разнообразие от четирите основни групи - месо и месни заместители, млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Пикантните и богатите на фибри храни могат да доведат до лек дискомфорт в областта на корема. Ограничете и алкохола, който може да доведе до увеличаване на симптомите на болестта. Говорете с вашия гастроентеролог или диетолог за развитието на здравословна диета, подходяща при болестта на Крон.

Ето някои храни, които е препоръчително да включите в диетата си - черен дроб, яйца, млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, грах), богати на витамин С плодове - цитрусови плодове, банани, ягоди. Фолиева киселина можете да си набавите от черния дроб, цвеклото, царевицата, бобовите растения, зелените листни зеленчуци и др. Консумирайте риба, червено месо, домашни птици, за да осигурите нужните запаси от желязо и витамин В-12.
Яжте редовно. Болестта на Крон може да доведе до загуба на апетита и по-лоша абсорбция (усвояване) на хранителните вещества, затова трябва да приемате големи количества витамини, протеини и калории.
Не се отдавайте на желанието си да опитате от любимите си лютиви храни. Те само ще влошат симптомите и дискомфорта.
Не пийте или поне ограничете алкохола. Той изостря симптомите на болестта. Ограничете най-вече коктейлите, виното и бирата.
Имайте предвид, че диетата няма да излекува болестта, нито ще предотврати развитието на такава. Изборът на храна може да влоши или да облекчи симптомите, затова е за ваше добро да спазвате определен хранителен режим, с който ще се чувствате добре през целия ден, независимо от присъствието на болестта.