gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при болестта на Крон

Диета при болестта на Крон

Диета при болестта на Крон

Може би ви е трудно да поддържате здравословен хранителен режим на фона на забързаното ежедневие и начин на живот. И все пак, симптомите при болест на Крон ще ви накарат сериозно да преосмислите хранителните си навици и да разработите диета, богата на някои важни хранителни вещества. Ако се храните правилно и избягвате храни, изострящи симптомите на болестта на Крон, можете да поемете активна роля в управлението на състоянието си, както и в поддържането на оптимално тегло и цялостно здраве.

Правилната диета е необходима на всеки за добро здраве. Болестта на Крон може да доведе до намален апетит, лошо усвояване на витамините и минералите, диария и др. Въпреки че не съществуват конкретни храни и диети, предпазващи или лекуващи от Болестта на Крон, правилното хранене е съществена част от медицинското лечение.

По-голямата част от храносмилането се извършва в тънките черва, които се намират точно под стомаха. Храната се разгражда, абсорбира се през стените на червата и се пренася към останалите части на тялото чрез кръвта. При болестта на Крон тънките черва се възпаляват. Този процес намалява способността им в тях да се разгражда храната. Неабсорбираните хранителни вещества преминават в дебелото черво и се изхвърлят от организма. Това е една от причините болните от болестта на Крон често да се чувстват уморени, поради липса на важни микроелементи. Възпалението може да повлияе и на абсорбцията на вода, което често води до диария и дехидратация.

При болестта на Крон диетата ви трябва да бъде богата на протеини и витамини, най-вече витамините A, C, B-12 и фолиева киселина. Добавете и храни, съдържащи калций, калий и желязо. За да се уверите, че си набавяте всички необходими хранителни вещества, диетата ви трябва да включва разнообразие от четирите основни групи - месо и месни заместители, млечни продукти, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Пикантните и богатите на фибри храни могат да доведат до лек дискомфорт в областта на корема. Ограничете и алкохола, който може да доведе до увеличаване на симптомите на болестта. Говорете с вашия гастроентеролог или диетолог за развитието на здравословна диета, подходяща при болестта на Крон.

Диета при болестта на Крон

Ето някои храни, които е препоръчително да включите в диетата си - черен дроб, яйца, млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, грах), богати на витамин С плодове - цитрусови плодове, банани, ягоди. Фолиева киселина можете да си набавите от черния дроб, цвеклото, царевицата, бобовите растения, зелените листни зеленчуци и др. Консумирайте риба, червено месо, домашни птици, за да осигурите нужните запаси от желязо и витамин В-12.

Яжте редовно. Болестта на Крон може да доведе до загуба на апетита и по-лоша абсорбция (усвояване) на хранителните вещества, затова трябва да приемате големи количества витамини, протеини и калории.

Не се отдавайте на желанието си да опитате от любимите си лютиви храни. Те само ще влошат симптомите и дискомфорта.

Не пийте или поне ограничете алкохола. Той изостря симптомите на болестта. Ограничете най-вече коктейлите, виното и бирата.

Имайте предвид, че диетата няма да излекува болестта, нито ще предотврати развитието на такава. Изборът на храна може да влоши или да облекчи симптомите, затова е за ваше добро да спазвате определен хранителен режим, с който ще се чувствате добре през целия ден, независимо от присъствието на болестта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
44
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пламен Шопов
Пламен Шопов
06.04.2013 17:48
Болест на Крон: Специфична въглехидратна диета - Прекъсване на порочния цикъл (Илейн Готшал)
Какво представлява Специфичната въглехидратна диета?
Специфичната въглехидратна диета е диета свободна от лактоза и захароза, която е малко по-ограничителна от безглутеновите храни.
Теория на д-р Хаас е, че въглехидратите, които са форма на захарта, могат да насърчат развитието на бактерии и дрожди в червата, което води до дисбаланс и евентуалното разрастване на бактерии и дрожди. Той смята, че бактериалният свръх растеж би могъл да навреди на правилното функциониране на ензимите върху повърхността на чревните клетки и да попречи на правилното храносмилане и усвояването на въглехидратите. Това ще доведе въглехидратите да се застоят в червата и да осигурят още по благоприятна среда за бактерии и дрожди.
Токсините и киселините, които се образуват от бактериите и дрождите могат да наранят лигавицата на тънките черва. Прекалено много слуз се отделя като защитен механизъм срещу дразнене, причинено от токсини, киселини и необработени въглехидрати.

Според д-р Хаас, редица заболявания могат да се развият от променения храносмилателен баланс:
- Болест на Крон
- Язвен колит
- улцерозен колит
- цьолиакия
- Възпалителни заболявания на червата
- Синдром на дразнимо черво
- Хронична диария
- Спастично дебело черво

Д-р Хаас препоръчва специфична въглехидратна диета за коригиране на дисбаланса чрез ограничаване на въглехидратите на разположение на чревните бактерии и дрожди. Само въглехидрати, които според него се абсорбират добре се консумират при диетата, така че чревните бактерии да няма с какво да се хранят. Това, което той предлага, ще помогне да се коригира бактериалният свръх растеж, свързаният с него слуз и производството на токсини.
Храносмилането и усвояването на хранителни вещества ще се подобри, което ще доведе до подобряване на хранителния статус, както и функционирането на имунната система.
Поддръжниците на диетата твърдят, че има 80% възстановяване при болестта на Крон и 95% при възстановяване от дивертикулит. Те също така твърдят, че подобрение може да настъпи след по-малко три седмици и че пълното възстановяване е възможно за много хора с дивертикулит, синдром на дразнимото черво и улцерозен колит след една година.
10
0