gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кафето вдига или сваля кръвното

Кафето вдига или сваля кръвното

DesislavaDesislava
Новак
217478
Кафето вдига или сваля кръвното
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

Кофеинът е естествен стимулант, съдържащ се в ядките, плодовете и листата на някои растения. Той най-често се приема с продукти като чай или кафе, които пък са най-консумираните напитки в света.

Поради тази причина има редица изследвания за ефекта на кофеина върху здравето на човек като най-много от тях са насочени към влиянието му върху сърдечните заболявания и проблемите свързани с кръвното налягане.

Кофеинът е стимулант, а по дефиниция стимулантите повишават активността на централната нервна система, което е основната причина след приема на кафе да се чувстваме по-будни.

Освен това тази повишена активност може да причини свиване на кръвоносните съдове, което пък от своя страна води до повишаване на кръвното налягане и промяна на притока на кръв към сърцето.

Всъщност повечето от опасните въздействия на силните стимуланти като кокаин и метанфетамин са пряк резултат от влиянието им върху кръвоносните съдове и сърцето.

Тъй като кофеинът е стимулант има основателна причина да се смята, че кафето и повишаване на кръвното налягане могат да бъдат свързани. Поради това, че той е много лек стимулант и има кратка продължителност на живот в тялото, не може да бъде обособен като фактор, който е определящ за високо кръвно.

Да, кафето вдига кръвното налягане, но не за продължителен период от време. Многократно е доказвано, че консумацията на кофеин не увеличава риска от хипертония, сърдечни заболявания или инфаркт.

Кафето вдига или сваля кръвното

Всъщност тъмните напитки като кафе и черен чай могат да бъдат полезни за вашето здраве и да ви предпазят от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. С пиенето на кафе организмът поема полифеноли, които намаляват тромбоцитите в кръвта и предотвратяват образуването на съсиреци, които са причинителите на инсулт.

Кофеинът блокира хормон, който подпомага на артериите да се разширяват и кара надбъбречните жлези да освобождават повече адреналин, който предизвиква повишаване на кръвното.

В обобщение ще кажем, че кафето може да доведе до краткотрайно и рязко увеличаване на кръвното налягане, но не и да причини хипертония и сърдечни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest