gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави масло

Как се прави масло

DesislavaDesislava
Новак
217482
Масло
Съд за съхранение на масло
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Съд за съхранение на масло
5.20 лв.
Виж ››

Преди много десетилетия, когато са живели прадедите ни са съществували две основни форми на мазнини за хранене. Богатите са яли масло, а бедните свинска мас. И двете са естествени продукти от животни. Маста се е вземала от заклани прасета, а маслото от млякото на кравите.

Нека се спрем сега на маслото. Ако случайно сте от хората, които произвеждате мляко в домовете си, едва ли ще ви изненадаме много. Сигурно домашното масло е едно от първите неща заедно със сиренето, което сте се научили да правите сами вкъщи.

За по-любопитните ще разкажем накратко как става това. След като се издои млякото се оставя за известно време на хладно място до отделяне на каймака. Това е горният слой, който се образува на повърхността на съда. Внимателно се събира и отделя в друг съд, в който се избива маслото.

Нашите баби имат специален такъв, направен е от дърво и има дълга бъркалка. Самият процес на получаване на маслото се нарича избиване. Добавя се топла вода 1:1 с количеството на събрания каймак и започва енергично да се бърка до отделяне на маслото, което много често е събрано около бъркалката. След това внимателно се отделя и е готово за консумация.

Сега за тези, които са просто потребители и купуват млякото, а не го произвеждат. Всеки, който е опитал домашно направено масло знае колко вкусно е то и едва ли ако има възможност да си го прави сам би си купил от магазина.

За целта отново се събира каймака на млякото и вместо в специален съд или кофа се отделя в буркан. Ако не е достатъчно количество, можете да го замразите във фризера и следващият път, когато си купите мляко отново да направите същото.

Как се приготвя? Лесно. Ако имате половин буркан събран каймак, то добавете още толкова топла вода. И започнете да бъркате. За целта можете да използвате миксер, шейкър или буркан на винт (така става по бавно за около 30 минути).

Първоначално се образуват малки зрънца, подобни на гранули, но не след дълго до 1-2 минути маслото е готово и събрано на топка. Изваждате с дървена лъжица върху готварска хартия и сте готови. Имате току що приготвено масло. Някои по находчиви използват дори и каймака на квасеното мляко.

Както сами виждате не е толкова сложно и не изисква някакви специални приготовления или способи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
владЕ
владЕ
07.06.2012 18:22
става,става.Аз от години не съм купувал масло.Млекото е от жива крава :-)а аз добавям и кисело млеко.Водата трябва да е около28-30 градуса.След като избия маслото с миксер,остава прекрасна мътеница,както казват в Самоковско.
0
1
дори
дори
06.06.2012 22:53
И с миксер става,но водата трябва да е хладка,а не топла
0
0
ивам
ивам
15.03.2012 20:42
ще ме извинявате ама с миксер не става
0
0