gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какво може да се яде през Великденския Пост

Какво може да се яде през Великденския Пост

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Великденски пости
Снимка: Sevinch Adil
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
75.00 лв.
Виж ››

Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този период се забранява дори да се пуши и да се пият алкохолни напитки.

Забранява се употребата на продукти с животински произход – месо, риба, мляко и яйца, както и белият хляб, гевреци, бонбони и майонеза.

Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички.

От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода и е разрешено да се пие чай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба.

Какво може да се яде през Великденския Пост

Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник - първият понеделник от Великденския пост, е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.

През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина.

В събота и неделя – храна с растителна мазнина. Отказването от някои видове храна не е главната цел на постенето. Основното му предназначение е да извиси духовно човека.

Постни сладки
Снимка: Добринка Петкова

Телесното пречистване трябва да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите.

Разумното въздържание от някои храни по време на Великденския пост е полезно за организма, тъй като наистина му действа пречистващо. Но църквата дава на някои групи хора разрешение да не се пости.

А за всички останали на помощ идват нашите вкусни предложения за Великденския пост:

- постна мусака;

- постна запеканка;

- постен кекс;

- постни банички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
54
45
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#168052
Пчелният мед е споменаван като храна само в първия понеделник на великия пост.Може ли да се употребява като добавка към чай и т.н.
1
2
Антоанета Овчарова
Пише ли някъде в библията Христос да е казал, че трява да се пости, за да се изповядаш? И ако е да, защо католици и протестанти нямат пости? В Дания например не се пости. И защо трява да си причиниш нарушаване на обмяната на веществата, за да постигнеш духовно пречистване? "отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите"...Това не са ли човешки качества, които се възпитават от най-ранна денска възраст? Възможно ли е с 2-3 поста през годината да се промени един възрастен характер и да стане от простака интелектуалец, от престъпника - кротко агънце, от развратника - монах, от завистникът подляр и предателя клеветник - себераздаващ се благородник? Сигурно само господ Исус Христос е можел да прави такива чудеса, когато е ходел между хората, но не съм прочела в библията текст, да ги е карал да постят преди да направи чудото с тях. Може ли някой да ми разкаже откъде са се взели постите в православието.
24
21
мераклията на антоанета
мераклията на антоанета
20.02.2015 18:01
антоанета гледам си си навряла гагата в доста сайта по темата,та ше ти кажа следното-да ти го намуша у рунтавата путка
15
54
V. G.
V. G.
07.04.2014 23:19
Библейският пост

Постът е една духовна дейност от старозаветни времена. Какво означава постът и трябва ли днес да постим?
Когато чрез Моисей Бог дава на евреите наредбата за деня на умилостивението, Той казва следното: "... и да смирите душите си" (Лев. 23:27). Смята се, че това е било свързано с поста. В книгата на пророк Захария намираме, че народът възприел четири дни на пост като спомен за националната катастрофа (поробването от Навуходоносор в 586 г. пр.Хр.) (Зах. 7:5 и 8:19). По времето на Христа евреите са постили два пъти седмично (Лука 18:12). Според древноеврейския трактат Мегиллат Таанит тези дни били понеделник и четвъртък, но този пост бил установен от книжниците, а не чрез божествена заповед.
Средството за превъзмогване на неверието и на всяка духовна слабост е молитвата. Като помощно средство към нея Исус прибави и поста (Мат. 17:21). Библейският пост не е някакъв религиозен ритуал и не трябва да се счита като някаква заслуга пред Бога. Целта на поста е постигане на яснота на мисълта и трезвеност на духа. Разбирането на истината и на Божията воля значително се засилват чрез един подходящ режим.
Библията ни докладва за три особени случая на пост. И Моисей, и пророк Илия, и Исус постиха по 40 дни (Изход 34:28; 3Царе 19:8 и Мат. 4:1,2). От тези примери намираме основния принцип на правилното постене - пълно въздържане от храна и вода. Обикновено постът се практикува за 24 часа; от вечер до вечер (или от обяд до обяд). Това означава да се пропуснат закуската и обеда. Ако някой има слаб организъм и не може да издържи цял ден, може да пости до обяд, т.е. да пропусне само закуската. Случаите с Моисей, Илия и Исус са възможни само с поддръжката на Бога и с много крепка воля.
В официалната църква са въведени няколко годишни пости: коледни, великденски и др., през които не се "блажи", т.е. не се консумират някои храни. Трябва да отбележим, че те нямат подкрепата на Библията. Библейският пост не е свързан с празници и годишни времена, а се диктува от нуждата и обстоятелствата. Случаят, описан в Естир 4:15-17 илюстрира много добре това. Целият еврейски народ, поробен в Персия, пости заедно с царица Естир три дни, за да измолят съдействието на Бога - Бог да се намеси и да предпази евреите от пълно унищожение.
Какво очаква Бог от нас при постенето? Нека да разгледаме един интересен епизод от живота на древния пророк Йона (Йона 3:1-10). Нечестието на жителите на тогавашния голям град-държава Ниневия бе станало толкова голямо, че Бог решава да ги унищожи. Но преди това изпраща пророк Йона с едно последно предупреждение. Изплашеният пророк се опитва да избяга от неприятното задължение, но Бог допуска да се случи едно чудо в живота му, след което пророкът отива в Ниневия. Когато съобщава Божията вест на народа, всички до един заедно с царя се покайват и обявяват тридневен пост. Бог вижда покаянието им и отменя решението Си. Виждаме, че същественото при поста не е гладуването, а промяната на живота и духовното разположение на вярващите. Без променен живот постът ни няма да има никаква тежест пред Бога.
Най-хубаво е изяснено какъв пост има стойност пред Бога в Исая 58:3-11. Бог не приемаше поста на евреите, защото те не изоставяха жестоките си дела и враждите, бяха горди и равнодушни към бедните. Не се поддаваха на облагородяващото влияние на Божия Дух. В този знаменит пасаж от Исаевото пророчество отново се подчертава най-същественото при поста - промяната на живота.
Има няколко вида пости: личен, групов и общоцърковен пост, пост при болест, при трудности и проблеми.
Най-великите духовни подвизи са били постигнати не чрез таланти или способности, а чрез искрена молитва и пост.
35
6