Как се прави саламура за сирене
Kako se pravi salamura za sirКак сделать рассол для брынзы
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави саламура за сирене

Как се прави саламура за сирене

DesislavaDesislava
Новак
217475
Как се прави саламура за сирене
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Да си направиш сирене се иска майсторлък. И все пак ако сте се справили с това, то трябва да знаете, че съхранението му не е по-маловажно от правенето му. За да запазите сиренето за по-дълъг период от време е необходимо то да отлежава в саламура при температура около 10 градуса.

Независимо дали сте си направили сиренето сами, или сте го купили от магазина, то няма как да запазите вкусовите му качества, без да си приготвите саламура. И така как се прави тя? Различните хора по различен начин я приготвят, но основните съставки са вода и сол (морска).

Приготвянето е много лесно. Размесвате водата и солта и заливате сиренето, след което го притискате добре отгоре за да не се показва над саламурата.

Много от нас са виждали бабите си как правят саламура. Повечето от тях не разнасят мерителна каничка, а слагат солта на око и след като се разтопи тя пускат едно сурово яйце в нея. Ако яйцето изплува над саламурата и от него се покаже кръгче колкото монета, то значи солта е достатъчна и тя е готова.

Сега за тези, които искат точна рецепта ще кажем малко повече. Съотношението на водата и солта е следното: към един литър вода се добавят 200 грама сол. Прави се хомогенен разтвор с който се залива сиренето. Това е цялата философия, която се изисква за да си приготвите саламура.

Хубаво е да използвате преварена вода или купена изворна от магазина, защото много често чешмяната е пълна с хлор, флуор и други елементи, който след време могат да ви изиграят лоша шега.

Тези, които са правили саламура знаят, че тя наистина е много важна и поне веднъж им се е случвало, ако не са я направили добре сиренето да стане лигаво и меко.

По други краища на страната в саламурата освен вода и сол, добавят по-малко лимонтузу или натриев бензоат. Като за един литър се добавя 2 грама от лимонтузуто или 1 грам натриев бензоат. Процедурата е същата, както оказаната преди това.

Разгледай още тези рецепти за домашно сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
55
45
33
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веселин Ангелов
Цитат: "и други елементи, който..." Но това е масова грешка. Днес всеки трети бърка ударено и с й. А в следващия цитат грешката направо обърква: "добавят по-малко лимонтузу или..."
Като се абстрахираме от граматика и пунктуация, статията е много полезна. Ще се възползвам от нея! Благодаря за публикацията!
13
8
Т. Панаров
Т. Панаров
20.05.2015 18:59
Аз слагам и калциев хлорид!
4
5