gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Прости съвети за сотиране на месо

Прости съвети за сотиране на месо

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Прости съвети за сотиране на месо
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Луксозно порцеланово правоъгълно плато - 42 см
29.00 лв.
Виж ››

Сотирането представлява техника на бързо пържене на продукта в малко количество мазнина. Мазнината трябва да е силно нагорещена, а месото не бива да се разбърква, а да се обръща с движение на тигана.

Трябва да си изберете подходящ тиган, който е достатъчно дълбок и голям, за да можете да разположите месото на едно ниво. Мазнината едва трябва да покрива дъното, а късчетата месо не бива да се припокриват едно друго. Най-добре тиганът да е с прави стени, които преминават с извивка към дъното.

Най-добрият начин да приготвите късчета месо, пиле или риба е сотирането. Подсушете добре месото, сложете го в нагорещената мазнина, както споменахме по-горе. Бързо го изпържете от едната и другата страна, така че месото да се зачерви, но да остане сочно.

Месните сокове, които остават на дъното на тигана, придобили приятен карамелен цвят могат да станат основа на страхотен сос, който е бърз и лесен.

Ако късчетата месо, които сотирате са по-дебели, просто го пържете по-дълго време, а след това покрийте тигана с капак, за да се задуши и омекне месото.

За да направите сполучливо соте, трябва да знаете, че месото не бива да е влажно. Това важи за всички продукти, които искате да сотирате. Подсушавайте ги добре, преди да ги сложите да се пържат. Може и да овкусите продукта и да го оваляте в брашно, точно преди да го пуснете в тигана.

Прости съвети за сотиране на месо

Ако мазнината ви не е достатъчно гореща, месото няма да се изпържи добре.

Не слагайте парчетата плътно едно до друго, защото ако са прекалено нагъсто те ще се задушат, а не изпържат. Не препълвайте тигана. По-добре да пържите на няколко пъти, за да получите хубав краен резултат.

Подправяйте месото малко преди или след сотирането. Обръщайте често парчетата, докато не видите, че са получили приятен кафяв нюанс. Не забравяйте, че дълбокият, голям тиган играе важна роля в този процес.

Предлагаме ви страхотна рецепта за сотирано говеждо месо с бяло вино и розмарин

Необходими продукти: 4 парчета обезкостено говеждо, 1 с.л. брашно, 4 с.л. зехтин, 1 ½ с.л. нарязан розмарин, 4 ситно нарязани скилидки чесън, 2/3 чаша бяло сухо вино.

Отстранете от месото излишната мазнина, подсушете го и го подправете с черен пипер и сол на вкус. Загрейте 1 ½ с.л. зехтин в подходящ тиган.

Сотирайте месото по две парчета, трябва да порозовеят отвън. Направете и другите две филета така. Оставете месото настрана засега.

С зехтинът, който остава сотирайте и розмарина и чесъна. Прибавете и виното, сол и черен пипер. Кипнете и бъркайте, докато сместа не остане наполовина. Добавете и месото, заедно със сокът, който трябва да се е отделил. Оставете няколко минути на тих огън.

Освен сотирано месо, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за гъби соте или сотирани картофки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest