gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на калций в организма

Дефицит на калций в организма

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Дефицит на калций в организма
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Калцият в организма е съсредоточен предимно в зъбите и костите, но също така се намира и в кръвта и меките тъкани. Освен своята градивна роля, той взима активно участие в различни процеси в тялото.

Хората често изпитват недостиг на този елемент. Това се дължи на факта, че калция се усвоява трудно от организма. За човек на средна възраст е необходим прием на минимум 1 грам на ден. Ако приемате по-малко от 500 мг на ден, резултатът е намаляване на плътността на костите.

Причините за поява на калциев дефицит не са само поради нисък прием на продукти богати на калций. Дефицитът може да се получи следствие на заболявания и операции на стомашно-чревния тракт, нарушения в обмяната на витамин D, прием на нови за организма медикаменти.

Други причини могат да бъдат системната употреба на газирани напитки, защото те намаляват усвояването на калция, продължителен прием на контрацептиви и препарати на хормонална основа, диета, която е богата на въглехидрати и понижаване на активността на половите хормони, което става след менопаузата.

Дефицитът на калций е една от водещите причини за безплодие.

Консумирайте храни, които са богати на калций. Това са млякото и млечните продукти, зеле, орехи, риба и фасул. Още такива храни са морковите, краставиците, магданоза, смокини и стафиди, марули, козе мляко и др.

Симптомите, по които ще познаете, че имате дефицит на калций са:

Развитие на болести по зъбите, венците и устната кухина, увеличаване на склонността към алергии и простудни болести, аномалии във физическото развитие на децата, висока чупливост на костите, различни кожни проблеми, безжизнена коса. Още симптоми са високото кръвно налягане, ускорено сърцебиене, изтръпване на крайниците или липса на чувствителност в тях.

Калцият е изключително необходим за правилното функциониране на нервите. Той спомага предаването на нервните импулси от една част на тялото към друга.

Ако страдате от липса на калций няма да можете да чувствате вкуса на храната, която поглъщате, да отдръпвате ръката си от горещи повърхности, да шофирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest