Как да си изчистим фурната
How to clean your oven
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изчистим фурната

Как да си изчистим фурната

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Как да си изчистим фурната
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Чистенето на фурната не е сложна и непосилна задача, която отнема на домакинята много време. В наши дни ние много по-лесно почистваме повърхностите, отколкото нашите майки например са го правили.

Някои от печките са с тефлоново покритие и дори са самопочистващи се, но по-точно отделят пара, която ще ви помогне по-лесно да почистите фурната. Ако ви предстои закупуване на печка е хубаво да обърнете внимание на това предимство.

Ако обаче имате фурна, която не е самопочистваща пак бихте могли да я почистите много лесно. Хубаво е да си спестите чистене, когато печете нещо и знаете, че то цапа много просто да завиете тавичката с алуминиево фолио.

В случай, че фурната ви е по-замърсена купете препарат, който е силен обезмаслител. Напръскайте от него и изчакайте да престои, така повечето петна падат. След около половин час забършете.

Малък трик, който можете да използвате е като оставите чашка с лимонов сок да загрее до кипване. Така сокът ще опръска стените на печката и ще успеете да почистите лесно, но и най-хубавото – екологично. Това е евтин метод, без намесата на никакви химикали и разбира се не на последно място ароматът, който се получава е чудесен.

Содата за хляб е едно от най-добрите средства за почистване. Тя премахва загоряло и миризми, мазнини и налепи.

За да почистите фурната трябва да приготвите паста от сода. Напълно достатъчно е да смесите половин пакет от содата с вода и да разбърквате, докато не се получи гъста смес. С тази смес можете да изчистите не само фурната, но и котлони и загорели съдове.

Друг начин за ефикасно почистване на фурната е с влажна пемза. Тя доста добре ще отстрани мръсотията.

Почиствайте редовно фурната с топла вода, в която е разтворен или бял оцет или лимон.

Старайте се да избягвате почистващи препарати, които съдържат сода каустик и други отровни вещества, остатъците от които не могат да се изчистят абсолютно прецизно. Изпарявайки се тези вещества могат да попаднат в храната, която печете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Марго
Марго
07.01.2014 13:42
-сода за почистване, та нали новите фурни са с такова покритие и гланц, които биха се разрушили от почистване с сода или абразивни препарати
-силен обезмаслител- те разяждат покритието, отсраняват гланца и др.покритие, остават люспи от материала
-влажна пемза-по този начин само нанасяме непоправими щети с тези агресивнистържещи пемзи
-оцет и лимон-може и да действат, нямам опит с тях в почистването на фурни
-фолиото-да, идеално средство за избягване на пръски
6
4