Какво е соланин?

DesislavaDesislava
Новак
217310
Картофи

Едва ли повечето от вас знаят, че ежедневно поглъщат токсинът соланин с яденето на любимите си храни. Ние всички консумираме зеленчуци, това е вкоренено в нашият начин на хранене.

Въпреки това не се говори много за отравянето със соланин и това как правилно да се съхраняват и приготвят зеленчуците, които го съдържат.

Възможно е, когато сте били малки вашата баба или майка да са ви казвали, че не трябва да ядете кожата на зелените стари картофи, но когато става дума за печени картофки, то кожата е най-вкусната част.

Какво е соланин?

Соланинът е алкалоид, който се съдържа в група растения от семействата на картофите, доматите, чушките, патладжаните, а също и в тютюневите изделия.

Този алкалоид е токсин, който се намира във висока концентрация в корените, листата и плодовете на растенията. Неговата основно предназначение е да предпазва растението от вредители, насекоми, птици и тревопасни животни.

Соланинът дава горчив вкус на картофите и поглъщането му може да попречи на невротрансмисера ацетилхолин. Това може да доведе до засилено чувство на жажда, сухота в устата, сърцебиене, халюцинации, делириум и дори парализа.

Друга негова негативна характеристика е, че соланинът не се разтваря във вода и не може да бъде унищожен при варене или готвене.

Соланинът предизвиква предимно стомашно-чревни и неврологични разстройства. Симптомите включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, парене в гърлото, главоболие и замаяност.

Халюцинации, загуба на усещане, повишена температура, жълтеница, разширени зеници и хипотермия, са съобщавани при по-тежките случаи на поемане на този токсин.

Погълнат в големи количества може да доведе и до смърт.

Фаталната доза за един възрастен е един милиграм на килограм телесно тегло.

Което означава, че човек трябва да изяде повече от четири килограма картофи, за да достигне критичните норми. Симптомите се проявяват от 8 до 12 часа след поглъщането му.

Соланинът се среща по кожата и непосредствено под кожата на картофите и след обелване, съдържанието му намалява с около 30-80 процента. Също така той се унищожава при дълбоко пържене и печене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest