gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета за укрепване на имунитета

Диета за укрепване на имунитета

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Диета за укрепване на имунитета

Диетата за укрепване на имунитета се препоръчва да се спазва след заболяване, при изтощение и анемия, а също така и при постоянни настинки.

Целта на диетата е да се подобри състоянието на организма, да се повишат защитните му сили и имунитета му, да се засилят възстановителните процеси.

Тази диета е характерна с това, че се консумират предимно продукти с увеличено съдържание на белтъчини, витамини и минерални вещества и умерено увеличение на качеството на мазнините и въглехидратите.

Храненето се осъществява пет-шест пъти дневно. Тази диета допуска консумацията на бял и ръжен хляб, както и на пълнозърнести изделия. Разрешени са всички видове супа, а също така всички видове месо, освен месото с голямо количество мазнини.

Диета за укрепване на имунитета

Може да се яде също така риба - различни разновидности, както и морски дарове, всички млечни продукти. Яйцата също са допустими, както и различни видове мазнини – зехтин и други растителни масла, а също така и майонеза.

Препоръчва се консумацията на зеленчуци и плодове предимно в суров вид, но може и да са термично обработени. Може да се ползват различни видове подправки, но в ограничено количество.

Забранена е консумацията на говежда и овча мазнина, твърд маргарин, пикантни сосове, торти и пасти с голямо количество крем.

Примерното меню на диетата за укрепване на имунитета изглежда по следния начин: закуската се състои от омлет от две яйца и кашкавал, зелен чай, една ябълка, една чаена чаша овесени ядки, накиснати в гореща вода.

Втората закуска представлява сандвич с кашкавал и чаша доматен сок. Обядът е месна супа със зеленчуци и сметана, пиле с ориз и плодове.

Следобедната закуска се състои от няколко бисквитки и плодов сок или шипков чай. Вечерята е печено месо или риба, салата с морски дарове, плодов сок или кисело мляко с плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest