Тънкости при боядисването на яйца
Detalji pri farbanju jajaСекреты окрашивания пасхальных яиц
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при боядисването на яйца

Тънкости при боядисването на яйца

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Боядисване на яйца
Комбинирана яйцерезачка с две приставки
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комбинирана яйцерезачка с две приставки
5.60 лв.
Виж ››

Великден е един от най-светлите християнски празници. Боядисването на яйца е характерен ритуал за този празник.

За да направите хубави твърдо сварени яйца, те трябва да се варят около 10-12 минути след завирането на водата. Сложете яйцата в студена вода, която е предварително посолена.

Преди да пуснете яйцата във водата, се уверете, че те са чисти. Засичайте минутите на варенето след завирането на водата. След като ги извадите, ги подсушете. Тогава можете да започнете с боядисването, още докато са топли, което значи, че предварително трябва да сте подготвили багрилата.

Най-разпространеният начин за боядисване е потапянето на яйцата в предварително разтворена боя. Следвайте указанията на пакетчетата, разтваряйки боята. Дръжте яйцата поне 10 минути, за да получите наситен цвят.

Съответно, ако искате по-блед цвят, ги дръжте по-кратко време. След изваждането от боята ги отцедете на попивателна хартия и след това полирайте с памук, напоен с олио.

Можете в купичката с разтворена боя да сложите 1-2 с.л. олио. Когато потопите яйцето, олиото ще полепне на места по него и така боята няма да проникне там.

Боядисани яйца

Ще получите яйца на петна, като можете последователно да ги пускате в купичките с отделните бои, а ефектът е шарени и пъстри яйца.

Вземете едно парче памук, което да бъде толкова голямо, колкото да обвие едно яйце. Поръсете памукът с всички цветове от разтворените бои. Увийте памука стегнато около яйцето и оставете да стои така 10 минути. Ще получите красиво нашарено яйце. Използвайте памука за не повече от две или три яйца, защото след това ефектът е незадоволителен.

По напълно изстинали яйца можете да рисувате с восък. Развихрете въображението си и създайте красиви фигури или надписи. След като ги изрисувате, ги потопете в желания цвят боя. Там, където сте рисували с восък, боята не хваща и по този начин се образуват фигурите, които са изрисувани.

Друг вариант да получите красиво яйце, е да поставите листенце с интересна форма или фигурка от материал, който не пропуска. Стегнете с чорапогащник или тънко и еластично парче плат и потопете в боята. След като го извадите, внимателно махнете яйцето. Получава се красива фигурка.

Ако искате красиви мраморни яйца, трябва да използвате сурови яйца. Завържете всяко едно яйце в парче от чорапогащник, като преди това сте обвили самото яйце в люспа от червен кромид лук. Използвайте най-горните и тъмни люспи. След като завържете стегнато с чорапогащника сварете яйцето. Потопете в боя, отцедете и внимателно го извадете.

Шарени яйца

Винаги след като боядисате яйце, го полирайте с парче памук и олио, за да се получи красив блясък.

Не забравяйте - първото боядисано яйце трябва да е червено! С него се рисува кръст върху челата на децата. То трябва да се пази до следващия Великден. Второто яйце също е червено и се оставя в църквата, по време на литургията преди Великден.

Кога се боядисват яйца

Традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
411
33
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Пенка Стойчева
Пенка Стойчева
22.09.2013 18:10
Много ценни съвети. Винаги е полезно да се научи нещо ново.
09652
3
2
северна българия
северна българия
05.05.2013 01:02
Вие и с олио ли ги мажете?
6
0
НИАГЕ
НИАГЕ
14.04.2012 18:52
Много полезен материал. Благодаря за добрите съвети.
0
0
Деси
Деси
14.04.2012 03:31
Допада ми, мерси за съветите.Утре ще ги изпробвам :) Весел Великден!
1
1
Пламен
Пламен
31.03.2012 19:33
Чудесна статия
1
0