gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Високо съдържание на желязо в кръвта

Високо съдържание на желязо в кръвта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Високо съдържание на желязо в кръвта
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Натрупването на желязо в човешкия организъм се образува по два начина. Първият е чрез храната, а вторият от прелята кръв. Това натрупване се нарича Таласемия. Ако излишъкът от желязо не бъде премахнат може да се стигне до увреждане на важни органи като черният дроб и сърцето.

Желязото е природно присъстващ елемент в храната. Проблем за токсичността при високи дози съществува при всяка храна. С всяка храна може да се прекали, но желязото е заплаха.

Необходими са малки количества желязо в кръвта, за да се пренася кислород до тъканите. Наскоро обаче учените установиха, че високото желязо е главна причина за инфаркт, инсулт, някои инфекции, дори рак. Най-лошото обаче е, че човешкото тяло няма заложен механизъм, който да помага за освобождаването на излишното количество желязо.

Високо съдържание на желязо в кръвта

Много малко хора си дават сметка, че прекомерната консумация на хамбургери, жълтъци и пържоли пренасища тялото с желязо. Трябва да се знае, че може да има добри и лоши мазнини, но няма добро желязо. При него се твърди, че съществуват приемливи нива на съдържанието му и такива, които са опасни.

В малки количества желязото е важно, но в големи дози то се превръща в заплаха за живота. То стимулира производство на свободни радикали и причинява повредите на тъканите при инфаркти и инсулти.

Храни богати на желязо са червеното месо, зеленчуци като цвекло, спанак, броколи, сушени плодове. Други такива храни са яйца, някои морски храни, тофу, ечемик, сусам.

Основни странични ефекти от поглъщане на много желязо са болки и спазми в стомаха, също така студени тръпки, замаяност, ускорен сърдечен ритъм, изтръпване на крайниците, метален вкус в устата, кожен обрив, проблем при дишане.

От друга страна желязото играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки, а неговата липса води до анемия. В същото време обаче предозирането му оказва вредно действие върху организма.

В организма на здрав възрастен човек се съдържат около 3-4 г желязо, 70 % от него е жизнено необходимо, останалите 30% се депонира в тъканите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest