Пъдпъдъчи яйца

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24822k
Пъдпъдъчи яйца
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
Качество без компромис:
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
7.10 лв.
Виж ››

От векове насам за пъдпъдъчите яйца се говори единствено като ценен дар от природата и полезна и вкусна храна за хората. Тези малки и колоритни яйца са продукт от пъдпъдъците, които сами по себе си са нежни и доста претенциозни птици. Техните яйца се считат за един от най-ценните хранителни продукти, защото имат антибактериално, имуномодулиращо, противооточно действие. Богати са на много микроелементи и витамини, а в допълнение на това са без наличието на холестерол. Яйцата от пъдпъдък са с много малки размери – между 10-12 г.

Макар и много полезни и вкусни, яйцата от пъдпъдък не са от най-масовите храни. Повечето хора не се възползват от ценните им ползи, като лечебна и дори диетична храна. Още древните тибетци са разработили различни целебни рецепти, включващи пъдпъдъчи яйца, а като цяло от векове в Азия познават ползите от малките яйчица.

Азиатците били убедени, че те имат силата да успокоят нервната система и повишават имунната защита на организма. Стара японска традиция повелява ежедневно на малчуганите да се дава по едни яйце от пъдпъдък. Вярвало се, че то стимулира правилното им развитие и подобрява апетита им.

Важно е да се знае, че пъдпъдъчите яйца могат и дори е препоръчително да се консумират сурови, защото така се запазват напълно техните хранителни вещества, които след обработка могат да бъдат изгубени в голямата си част. Забележително е, че в пъдпъдъчите яйца не може да има салмонела, защото те имат много силна ципа и малки дихателни отверстия в черупката.

Това предотвратява проникването на вредни бактерии. Освен това пъдпъдъците имат високата телесна температура (около 42°С), което ги прави устойчиви на инфекциозни заболявания. Това е и причината те да се отглеждат без да се ваксинират, което ги прави екологично чиста храна, която не носи вредни наслагвания на организма на човек.

Пъдпъдъчи яйца и кокоши яйца

Състав на пъдпъдъчите яйца

Парадоксално е колко малки са пъдпъдъчите яйца, а колко много биологично активни вещества, важни за здравето съдържат. В тях могат да се открият много важни микрелементи и витамини. Пъдпъдъчите яйца имат хранителна стойност с 3-4 пъти по-висока от тази на кокошите яйца.

В едно сурово яйце от пъдпъдък, с тегло приблизително 9 г има 14 калории, 1 г белтъчини, 2% мазнини, 76 мл холестерол, 1% Витамин А, 1% калций, 2% желязо. В яйцата се съдържа много витамин В12, фосфор, белтъчини, рибофлавин и селен, а имат и високо съдържание на наситени мазнини и холестерол. Доказано е, че за разлика от кокошите яйца, яйцата от пъдпъдък не съдържат лош холестерол и това ги прави много по-полезен продукт. Изненадващо, имайки предвид малките размери на пъдпъдъчите яйца, те са същинска калорийна бомба. Съдържа едва 1% въглехидрати, но затова пък 63% мазнини и 36% белтъчини.

Избор и съхранение на пъдпъдъчи яйца

Избирайте здрави яйца, които нямат пукнати по своята черупка. Срокът за съхранението им в хладилник не бива да превишава един месец, а при стайна температура - не повече от 5 дни.

Готвене на пъдпъдъчи яйца

У нас все още пъдпъдъчите яйца се смятат за деликатес, но вече лесно могат да се открият на пазара и лесно се намират в магазините на повечето големи търговски вериги. Именно заради огромните ползи за човешкото здраве е добре редовно да включваме в менюто си пъдпъдъчи яйца. Те могат да се приготвят аналогично с кокошите си по-големи братовчеди, но имайте предвид, че само суровите пъдпъдъчи яйца запазват напълно хранителните си стойности и полезните си вещества. Използвайте за кулинарно приложение винаги пресни яйца.

Особено популярен е т.нар. коктейл Младост, който се приготвя с пъдпъдъчи яйца и освен, че е доста вкусен и тонизиращ, той е и изключително полезен.

Напитки

Рецепта за коктейл Младост:

кола – 120 мл

ракия – 20 мл, може и ром

лимони – 1 резен

захар – 1 ч.л.

пъдпъдъчи яйца – 2 пресни

Смесете всички продукти и добре ги разбийте, като добавите и газирана вода. Сипете във висока чаша и поднесете с бучка лед по желание.

Ползи от пъдпъдъчите яйца

Яйцата от пъдпъдък имат голяма хранителната и лечебна и профилактичната стойност. Макар и с големината на орех, от 12-15 грама, всеки еквивалент от 4 пъдпъдъчи яйца равни на 1 кокошо е с неколкократно по-висока хранителна стойност, с огромно благотворно въздействие върху човешкия организъм при сурова употреба.

Пъдпъдъчите яйца има благотворно въздействие върху човешкия организъм, защото усилват имунната система, нормализират дейността на стомашно чревната и сърдечносъдова система, а освен това съдействат за изхвърлянето от организма на радионуклеиди и тежки метали. В тях се открива високото съдържание на лецитин, което значи, че консумацията на сурови яйца намалява нивото на холестерина в кръвта, не позволява почвата на алергични реакции и допълнително пъдпъдъчите яйца имат тонизиращо действие.

Тези малки дарове на природата са отличен помощник при лечение на алергии, астма, анемия и имунна недостатъчност. Понижават кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна и както вече споменахме, регулират стомашната секреция. Ако ви мъчи умора и главоболие, то 2 пъдпъдъчи яйца могат да направят чудо, като премахнат тези симптоми.

Пъдпъдъчи яйца черупка

Счита се, че черупката на пъдпъдъчите яйца е особено полезна за подрастващите, защото в техния организъм процесите на образуване на костна тъкан са най-интензивни и изискват безпрепятственото постъпване на калций. Редовната консумация на пъдпъдъчи яйца може да помогне пълноценното израстване на децата и правилното мозъчно развитие заради наличието на голям брой микроелементи, полезни за развитието на мозъка.

Любопитен факт, е че честата употреба на 4-5 сурови пъдпъдъчи яйца повишава неколкократно половата потентност при мъжете и либидото при жените. Те ускоряват изхвърлянето на жлъчни камъни и бъбречни такива и са храна за дълголетие и красота, защото забавят стареенето. Препоръчват се още при белодробна туберкулоза, диабет и язва. Малките пъдпъдъчи яйца имат много здрава ципа и малко дихателни отверстия в черупката, което не позволява заразяването им с вредни бактерии.

Интересно е, че телесната температура на пъдпъдъците е 42 градуса, което не позволява развитието на бактерии. Именно затова, те могат спокойно да се консумират сурови. Те съдържат протеинът овомукоид, който потиска алергичните реакции. От яйцата от пъдпъдък се изготвя дори лекарство (овомукоиден екстракт), което се използва за лечение на алергии.

Вреди от пъдпъдъчи яйца

Дозата за активно спортуващи е около 2 пъдпъдъчи яйца, но при всеки организъм тя е индивидуална. Добре е и е препоръчително да не прекалявате с тези малки и полезни красавци – повече от 5 яйца на ден могат да са вредни, особено за хора с проблеми с черния дроб. Макар и да не са алергени, винаги има изключения и пъдпъдъчите яйца могат да предизвикат някоя нежелана реакция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
511
47
35
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
11.04.2016 10:23
вече ще започна по-често да ги купувам.
4
1
броки
броки
23.03.2016 21:04
Чудесна статия. Не разбрах само защо е полезен коктейл с кола, при все че колата е толкова вредно нещо?

И все пак, статията ме мотивира да започна да консумирам тези яйца сурови, а не обработени, и много по-често от колкото преди.
10
1