gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Вредно вино се продава свободно по магазините

Вредно вино се продава свободно по магазините

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24727k
Вредно вино се продава свободно по магазините
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Като продължение на все по-актуалната тема за качеството на храните и напитките, които купуваме, дойде поредната новина на наличието на вредно вино, което свободно се продава по магазините от известно време насам.

За щастие виното менте вече е вън от търговската мрежа. След сигнал на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), инспектори на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) са направили проверка на нерегистрирания производител на псевдо-винената напитка. Той се намира в град Стражица, област Велико Търново.

След извършената проверка е установено наличие на две партиди бутилирани вина, които при лабораторен анализ в Изпитвателна лаборатория на ИАЛВ е доказано, че са „фалшиви” по смисъла на Закона за виното и спиртните напитки.

Вредно вино се продава свободно по магазините

Опасни за здравето се оказали вината „Болярско – Каберне Совиньон” и „Болярски – Мускат”, които са произведени от фирма „Стивънс 67” ЕООД. В ментетата било открито съдържание на изкуствени оцветители, синтетично багрило и ортофосфорна киселина. И двата вида вино са били бутилирани в пластмасови бъклици по 2 литра.

Според инспектори на ИАЛВ фалшиво вино е наистина вредно за човешкото здраве и са били предприети всички законови мерки и действия за изземане и изтегляне на продуктите от търговската мрежа.

Непрекъснато ИАЛВ извършва проверки на борси, складове и магазини за предлагането, вида и продажбата на вина на територията на цялата страна. Строго се следи за произхода на продуктите, документацията и съдържанието на предлаганите напитки.

Изпълнителна агенция по лозата и виното приема и сигнали за всякакви установени нерегламентирани производства и продажби на вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest