gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да използваме лимона

Как да използваме лимона

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лимони
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Лимонът е един от предпочитаните цитрусови плодове за изцеждане на пълен с витамини сок. След като обаче сме изстискали сока на лимона, вътрешността съвсем не е за изхвърляне.

С нейна помощ можем безопасно да почистим повърхностите от петна, тъй като лимоновият сок съдържа 5-6% лимонена киселина и е идеален помощник в домакинството.

Преди да прибегнете към употребата на почистващи препарати опитайте да отстраните замърсяванията с помощта на лимон.

За отстраняване на мазни петна и налепи по тенджери използвайте половинка лимон, върху която сипете сол и натъркайте петната. След това избършете с парцал.

За изчистване на налепите от кафе по кафеварката или джезвето използвайте лед и вътрешността на един лимон. Раздрусайте добре няколко минути, изсипете и измийте със студена вода и всичко ще заблести като ново.

Лимонът може да помогне и за почистването на микровълновата фурна, дори замърсяванията да приличат на парчета засъхнал цимент.

Сложете вътрешността на един лимон в съд, подходящ за микровълнова фурна и напълнете наполовина с вода. Включете фурната на пълна мощност и изчакайте, докато течността закипи и парата кондензира по стените. След това извадете съда и просто избършете зацапванията с влажен парцал.

Чистене на Фурна

Вътрешността на лимона може да се използва и за ароматизиране на кофата за отпадъци. Можете да използвате, преди за изхвърлите лимона, след като сте го използвали да почистите нещо друго.

Ако се чудите как да полирате хромираните повърхности във вашия дом и да отстраните неприятните петна по водопроводните части, просто трябва да ги натъркате с половин лимон и после да изтъркате с мека кърпа.

Ако натопите половин лимон в сол или сода, можете да го използвате за почистване и освежаване на изделия от мед и неръждаема стомана.

Трябва да натъркате петната и да оставите киселината да действа 5 минути. След това измивате с топла вода и полирате с мека памучна кърпа.

Може сами да си направите ароматизиран овлажнител за въздух като напълните съд с вода и в нея сложите един лимон, обелен от кората.

Сложете на котлона и оставете да кипи на слаб огън. Така въздухът в къщата ще се овлажни и тя ще се напълни със свеж аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest