Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Природни дарове за здрави зъби

Природни дарове за здрави зъби

DesislavaDesislava
Новак
217308
Природни дарове за здрави зъби
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

За да имате здрави зъби и да поддържате в добро здраве устна кухина, вашата диета и това колко често се храните са много важни фактори.

Промените в устната кухина започват минути след приема на определени храни. Бактериите в устата конвертират захарта от храната, която ядем в киселини, а те от своя страна започват да атакуват зъбния емайл и предизвикват процес на разпад.

Най-добрите храни за здрави зъби са сирената, пилето и другите видове меса, ядките и млякото. Смята се, че тези храни защитават зъбния емайл, като предоставят на организма калций и фосфор, толкова необходими за реминерализиране на зъбите.

Друг избор на храни включва хрупкавите плодове и зеленчуци. Например ябълките и крушите, те са с високо съдържание на вода, която разрежда ефекта на захарите, които се съдържат в тях и стимулира производството на слюнка. Тя помага при защита от кариес чрез отмиване на хранителните частици и буферната киселина.

Киселите храни, като лимони, грейпфрут, домати и цитрусовите плодове, трябва да се консумират, като част от по-голямо хранене, за да се сведе до минимум киселинният ефект от тях. Като най-добри напитки могат да бъдат определени водата (особено флорираната), млякото и не подсладения чай.

Друг избор на природни дарове за здрави зъби са:

Целина. Когато дъвчете целина, тя спомага възпроизводството на големи количества слюнка, която неутрализира бактериите в устната кухина. Също така, тя е естествен абразив, който е полезен за венците и почиства зъбите.

Зелен чай. Зеленият чай съдържа вещества, наречени катехини, които убиват бактериите в устата, които превръщат захарта в плака. Катехини също така унищожават бактериите, които причиняват лош дъх.

Киви. В него се съдържа повече витамин С, отколкото във всеки друг плод. Ако не получават достатъчно витамин С, изследванията показват, че мрежата на колаген във венците може да се разпадне, което ще направи венците ви по-податливи към бактериите, които предизвикват пародонтоза.

Лук и магданоз. Лукът съдържа мощни антибактериални серни съединения, а магданозът е невероятен за борбата с лошия дъх.

Сусам. Според вкаменелости, се оказва, че нашите предци са имали големи зъби. Антрополозите предполагат, че това отчасти се дължи на примитивните храни като семената, които са отлепяли плаката и са помагали за изграждане на зъбния емайл.

Сусамени семена, например, също са с високо съдържание на калций, който помага за запазването на костта около зъбите и венците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest