gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при анемия

Хранене при анемия

DesislavaDesislava
Новак
217462
Хранене при анемия
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Един от най-простите начини за подобряване на анемията е чрез консумацията на храни, които са богати на витамини, минерали и елементи, специално определени като терапевтични за това състояние.

Защото кардиналния симптом на анемията е наличието на слаби или недостатъчни нива на червените кръвни клетки в тялото (които транспорт кислород), терапевтичното хранене се фокусира върху изграждането на силна кръв.

За да се постигне това, хранителен прием трябва да включва храни богати на желязо, витамини В6 и В12, както и други специфични хранителни вещества, които са от ключово значение за подобряване на състоянието.

Лошият хранителен прием на жизненоважни хранителни вещества може да доведе до нисък обем и производство на червените кръвни клетки, а някои хронични заболявания може да доведат до едновременно намаляване на производството и високите нива на разрушаване на червените кръвни клетки (червени кръвни телца).

Хранене при анемия

Симптомите на анемия, включват слабост, бледност (блед тен), ниска консумация на енергия, задух, световъртеж и главоболие. Често ръцете и краката са студени на допир, и температурата на тялото може да е под нормалната.

При общи анемични условия следните храни се считат за полезни и терапевтични т. е. те могат да върнат това състояние на заден ход или да спрат по нататъшното му развитие.

Плодове: ябълки, кайсии, къпини, черни череши, стафиди, тъмно грозде, черници, праскови, пъпеш, ягоди, киви, манго, банани и сушени сливи.

Зеленчуци: зелен боб, къдраво зеле, водорасли, листни зеленчуци, леща, коприва, магданоз, спанак, аспержи, броколи, грах и боб.

Месо: всички червени меса, пиле, риба, яйца, черен дроб, черупчести мекотели, пилешки дробчета.

Други: ядки, пчелен прашец, меласа, сусамов тахан, зърнените култури, соята, тестените изделия, млечните продукти, фъстъченото масло и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest