Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Забранени храни преди лягане

Забранени храни преди лягане

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641647k
Забранени храни преди лягане

Ако имате слабостта да хапвате обилно на вечеря, а преди да си легнете похапнете още нещо, трябва да знаете, че това е доста вредно. Докато организмът е млад, той може да се справи с този обилен прием на хранителни вещества вечер, но с течение на годините ще започне доста да ви личи. С други думи ще натрупате излишни килограми.

По правило закуската е най-обилното хранене, а вечерята трябва да е малка и лека. Преди лягане човек не бива да изкушава да похапва, каквито и да е тежки храни.

Напълно противопоказно е консумирането на тежка и мазна храна преди сън. Изключете кашкавалa и маслото, защото те съдържат много мазнини, които ще се задържат дълго време в организма.

Пикантната храна може да предизвика физическо неразположение, особено при хора, които страдат от киселини. Лютото повишава отделянето на ендорфини, след което човек ще заспи трудно.

Забранени храни преди лягане

Натуралният шоколад и още доста сладки изделия съдържат кофеин, което ще усили активността на нервната система. Газираните и алкохолни напитки също не се отразяват добре.

Пържоли и ястия от червено месо не бива да се ядат преди лягане, защото храносмилането ни много трудно ги обработва. Яжте ги поне три часа преди да си легнете. Заменете червеното месо с пилешка пържола без кожа.

Вафли, крекери и подобни изделия също не са препоръчителни. Заменете ги с малко ядки или парче немазно сирене.

Много от нас имат навик да гледат филм, похапвайки чипс и пуканки. Този навик трябва да се замени с хапването на по-леки и лесно усвоими продукти.

Морските дарове, зеленчуците и плодовете се разграждат за един час. Те са напълно подходящи и за по-късна вечеря, защото се усвояват бързо.

Бъдете внимателни с късните хранения. Освен, че ще навредят на фигурата ви, те са причина за лош сън и непълноценна почивка. Все пак през нощта трябва да почивате не само вие, но и вашият стомах. Ако го претоварите обаче, той ще работи цяла нощ. Резултатът на следващия ден е събуждане с умора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest