gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Слузообразуващи храни в организма

Слузообразуващи храни в организма

DesislavaDesislava
Новак
217467
Слузообразуващи храни в организма
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Слузта се произвежда от тялото, за смазване и защита на мембраните на храносмилателния тракт, дихателните пътища, пикочните и репродуктивните пътища срещу дразнители и замърсители или канцерогенни съединения. Някои киселинно формиращите храни са склонни да увеличат производството на слуз в организма.

Тялото използва слузта като естествена защита срещу киселините, като ги премахва и елиминира от тялото. Ако диетата е изключително киселинна за по-продължителни периоди от време, свръхпроизводството на слуз може да причини лошо храносмилане, както и проблеми свързани с запушвания, като например запушване на носа, задръствания на белите дробове, астма и други подобни.

В идеалния случай, рН на тялото ви трябва да е леко алкално, между 7.35 и 7.45. Според "PH Чудото" хранителния режим на повечето американци е прекалено киселинен, което може да допринесе за някои здравословни проблеми.

Храните са категоризирани като или киселинно-образуващи или алкално-образуващи в зависимост от ефекта, който имат върху организма. Киселинно-образуващите храни са храни с високо съдържание на захар и животински протеини. По принцип те са склонни да бъдат и слузообразуващи.

Храните, които най-много произвеждат слуз са млечните продукти, глутена, животинските продукти, шоколада, бялото брашно, бялата захар, содата и преработените храни.

Според американските специалисти в тази област, млечните продукти и хляба съдържат големи молекули протеин, казеин и глутен, които понякога могат да се смилат лошо и да допринесат за увеличаване на слуз производството.

Намаляването на някои от тези храни, които са силно произвеждащи слуз, може да подобри цялостното здраве чрез възстановяване на алкалният и киселинният баланс.

Млечни продукти може да допринесат за образуването на слуз в белите дробове и мембраните на тялото ви. Това може да предизвика симптоми, като гъста секреция на слуз в белите дробове, хрипове и кашлица.

Според специалистите от клиниката в Майо, млечните продукти могат да влошат симптомите на астма при някои хора, чрез увеличаване на производството на слуз в тялото.

Пшеницата и храните, съдържащи пшеница могат да допринесат за увеличаване на производството на слуз. Пшеницата се съдържа в много продукти, зърнени храни, като пълнозърнест хляб, пълнозърнеста паста, настъргана пшеница и пшеничен зародиш.

Тя също може да се намери в много опаковани и преработени храни като торти, бисквити и замразените храни. Важно е да се проверяват етикетите на храните, за да се установи дали пшеницата е съставка в храната, която консумираме.

Храните, които съдържат соя могат също да увеличат образуването на слуз в тялото. Според Университета на Мериленд, соята е често срещан алерген и провокира производството на слуз. Соята може да се намери в тофу, темпе, олющени соеви ядки и соево мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest