Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да ядем през лятото, за да се чувстваме добре

Какво да ядем през лятото, за да се чувстваме добре

Какво да ядем през лятото, за да се чувстваме добре

Лятото е най-чаканият сезон. Плаж, море, слънчеви лъчи – всичко е прекрасно. През горещите летни дни хапваме по-леки храни и приемаме повече течности. Това е съвсем нормално.

Често дори пропускаме хранене, тъй като не чувстваме глад. Колкото и горещо да е обаче, храната е жизненоважна и не бива да забравяме да похапваме, дори да е нещо малко и леко.

Храненето през лятото ни предоставя възможност за това. Магазините са пълни със свежи зеленчуци и плодове, кои от кои по-вкусни и полезни.

През най-горещия сезон на организма са му необходими повече минерални соли и витамини. Чудесен избор са плодовете с повече водно съдържание като диня, праскови, пъпеш и други.

Ако предпочитате зеленчуци, заложете на краставиците – особено подходящ е тараторът. Ще се разхладите достатъчно, а и киселото мляко ще ви даде възможност да си набавите необходимите белтъчини и минерали. Друг зеленчук, който ни предоставя летният сезон, са доматите.

Какво да ядем през лятото

Киселото мляко е подходящо за разхлаждане. Не само под формата на таратор, айрянът също е добро решение.

Тъй като лятото е все пак разтоварващ сезон по отношение на храната, трябва да се намали употребата на мазни меса и кореноплодните зеленчуци, както и бобовите култури. Изключение правят грахът и зеленият боб.

По отношение на подправките най-подходящи са магданозът и копър. Избягвайте употребата на черен пипер и джинджифил. Ако искате да похапвате месо, заложете на леките меса, например пилешко.

Друго, без което лятото на минава лятната диета, е консумацията на риба. През летния сезон прясната риба е в изобилие.

Различни сокове и фрешове ще утолят жаждата ви, а и ще добавят необходимите съставки, от които се нуждае организмът. Не забравяйте и консумацията на вода – независимо какво сте хапнали, водата е незаменима за вашия организъм.

Плодова или зеленчукова салата, печена риба, много кисело мляко, вода и фрешове – идеалната комбинация храни за лятото. Освен, че ще се чувствате разтоварени, ще влезете и в перфектна форма.

Вижте всички наши свежи предложения за:

- летни ястия;

- летни десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest